ДруштвоПолитика

Локални избори у Бечеју (21. јун 2020.) – листе и програмски циљеви

На локалним изборима у Бечеју потврђене je 5 листа за одборнике у Скупштини општине Бечеј. Од предложених три листе су из садашње коалиције која је у претходном мандату обављала власт у општини Бечеј док су две листе странака које нису у претходном мандату имале своје представнике у локалном парламенту. Представљамо вам листе кандидата за одборнике као и смернице када су у питању програмски циљеви које су ова странке поставиле за следеће четири године власти. Локални избори одржавају се паралелно са републичким и покрајинским у недељу 21. јуна.

1. Александар Вучић- „За нашу децу“

Општински одбор Српске напредне странке Бечеј, први је предао Изборној комисији општине Бечеј изборну листу кандидата за одборнике Скупштине општине Бечеј. Коалицију „Александар Вучић-за нашу децу“ потписом је подржало 1.204 грађана општине Бечеј. На одборничкој листи за будући састав Скупштине општине Бечеј половина кандидата је нова у односу на претходне изборе 2016. године. Од 36 кандидата 15 су жене, шесторо су млађи од тридесет година. Листу „Александар Вучић – за нашу децу“ чини и један представник Социјалдемократске партије Србије (СДПС), а подржали су је и Покрет социјалиста (ПС) и Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС).

На сајту ОО ове странке углавном можете да пронађете прилоге, текстуалне и видео, у вези са пројектима који су реализовани у претходном мандату у којем је ова странка имала већину у локалном парламенту. У оптицају је и штампани материјал који представЉа и петогодишњи план ове странке на локалу који је подеЉен по домаћинствима на целој територији општине Бечеј. Сви планови за следећи четворогодишњи мандат се углавном базирају у почетној позицији на ономе што је урађено у претходном периоду од када је СНС са коалиционим партнерима (СВМ И ПОКС) на власти. СНС тражи подршку грађана да се и даЉе бави уређењем инфраструктуре у граду, обећавају да ће све улице у овом новом мандате на територији општине Бечеј бити асфалтиране. У плановима такође стоји да је претходних 8 година (2 мандата) власти ове странке било посвећено реализацији пројеката уређења централног градског језгра – уређењу трга и околних улица и саобраћајница, уређењу индустријске зоне и привлачењу инвеститора, уређењу и реконструкцијама школа и других образовних установа као и сарадањи са привредним субјектима и инвеститорима. У плану ове странке и евентуалне будуће коалиције су и обнавЉање пиваре, наставак рада на уређењу Тисе и окружења, повећању броја радних места и плата у општини Бечеј кроз инвестиције и др.

Листа кандидата за одборнике Скупштине општине Бечеј: Др Вук Радојевић (СНС),  Драган Тошић (СНС), Светлана Вулетић (СНС), Атила Хорват (СНС), Далила Дујаковић (СНС), Др Слободан Димитров (СНС, Жаклина Радић Крстић (СНС), Слободан Квргић (СНС), Др Биљана Јовановић (СНС),  Маћаш Крижак (СНС),  Драган Лазић (СНС), Светлана Ташковић (СНС), Јела Ступар Гаврић (СДПС), Зоран Гардиновачки (СНС),  Ендре Хегедиш (СНС), Милан Оњин (СНС),  Софија Радојевић (СНС), Шандор Нађ (СНС), Татјана Митић (СНС), Жарко Вигњевић (СНС), Жељко Ковачев (СНС),  Саша Марић (СНС),  Верица Илић (СНС),  Миомир Пеленгић (СНС), Александра Рајић (СНС), Дане Мандић (СНС), Бранислав Нешић (СНС),  Сања Биро (СНС), Веселин Протић (СНС),  Николина Лакић (СНС), Горан Кудрић (СНС), Ђурђина Станојев (СНС),  Др Анђелко Мишковић (СНС), Зоран Попов (СНС),  Јелена Маго (СНС), Клаудиа Шипош (СНС)

2. Покрет обнове краљевине Србије: За краљевину Србију – Сви за Бечеј – др Косана Нешић

Бечејски огранак ПОКС-а свој програм за Бечеј је објавио у 10 тачака са 10 приоритета у развоју града у следећем мандату: Као први приоритет поставили су ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ у оквиру којег су нагласили да је основа за развој локалне економије помоћ малим и средњим предузећима, неопходну подршку локалне самоуправе да та предузећа добију субвенције. Наглашавају да је потребна и добра организација и заједничко деловање свих привредних субјеката у општини као и наставак улагања у инфраструктуру и опремање индустријске зоне. ИНФРАСТРУКТУРА је други приоритет. Улагања у инфраструктуру према плану ове локалне листе морају бити равномерно распоређена у целој општини и у свим насељеним местима, посебно је наглашено улагање у уређење тротоара и бициклистичких стаза као и собраћајница које ће Бечеј повезати са аутопутем Е75. Као део инфраструктурних приоритета издвојили су и прелазак Топлане на биомасу и геотермалну енергију. Трећи приоритет је ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ где су подцртали важност строге контроле евентуалних загађивача и улагање у канализацију и водне путеве. Четврти приоритет је заустављање одлива СТАНОВНИШТВА кроз привлачење нових инвестиција у привреду града као и афирмацију породице као темеља опстанка друштва уопште. Пети приоритет су МЛАДИ у Бечеју и ту је издвојена заштита омладине од алкохолизма и наркоманије по исландском моделу који подразумева ограничавање приступа младих и малолетника угоститељским објектима у којима се служи алкохол у касним вечерњим сатима, строжије кажњавање угоститеља и родитеља, подстицање бављења спортским активностима за младе и других садржаја који афирмишу позитивнији приступ животу и здрављу. КУЛТУРА је шести приоритет, ту су издвојили помоћ аматерским позоришним групама у насеЉеним местима, Мајске игре као локални културни бренд и рестаурацију споменика. ЗДРАВСТВО је издвојено као седми приоритет, нагласили су планове за доградњу Дома здравља, решење статуса и улагање у Јодну бању, улагање у амбуланте у Новом Селу и у друге амбуланте у насељеним местим и обнављање медицинске опреме у свим здравственим објектима. ОБРАЗОВАЊЕ је осма тачка плана у оквиру које је издовојено улагање у инфраструктуру школа, опремење школа посебно за особе са инвалидитетом и омогућавање безбедног боравка деце у школама и одвијање наставе у складу са захтевима времена. СПОРТ је девета тачка програма у оквиру које је издвојено ангажовање на промоцији спорта и здравог начина живота, улагање у спортску инфраструктуру и посебно у школски спорт. Десети приоритет је очување здраваља становника Бечеја током пандемије коронавируса. Бечеј је у овом периоду прошао без иједног пацијента који је из бечејског Дома здравља послат са позитивним налазом пре свега због дисциплине грађана Бечеја.

Бечејски огранак ПОКС а је предао листу други, на челу ове листе је др Косана Нешић, директорица Дома здравља Бечеј, други је мр Ненад Томашевић, председник Скупштине општине Бечеј а трећа Зорица Ђумић, дипломирани инжињер менаџмента из Бачког Градишта. ПОКС је предао листу са 19 имена и то су: др Косана Нешић, мр Ненад Томашевић, Зорица Ђумић, Милица Војиновић, Нандор Тот, Луција Лукић, Бојан Марковић, Милан Симин, Ирина Кореној Врачарић, Дејан Гуцунски, Ђорђе Драгин, Зоран Пејић, Наташа Бранков,  Александра Врекић, Горан Николић, Братислав Мартиновић, Јована Ашанин, Никола Јечански, Милана Томашевић

3. Социјалистичке партије Србије: Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије

 Први на листи је доктор ветерине Војислав Блажин, друга је Тамара Живков Аксин, фризерка из Бечеја а трећи је Немања Карапанџић, историчар и до скоро директор Туристичке организације Бечеј. Социјалистичка партија Србије предала је листу са 13 имена.

Програмски памфлет општинске организације Социјалистичке партије Србије насловљен је „За победу“ – Заокружи да не би мењао град и државу. Као програмске приоритете ове странке издвојили су: помоћ малим и средњим пољопривредним газдинствима и сточарској производњи, доступну и квалитетну здравствену заштиту, афирмацију културе и културне баштине града као залога за будућност, улагања у туристичке капацитете и промоцију Бечеја, решавање проблема паса луталица у граду, социјалну једнакост грађана Србије и Бечеја, омогућавање простора младима у Бечеју да искажу своје идеје и креативност, афирмацију спортских активности код младих, развој запостављених делова града и равномеран развој градске инфраструктуре,бесплатно образовање, подстицање развоја социјалних програма и бриге целокупног друштва за социјално угрожене.

На листи ове странке налазе се: Војислав Блажин, Тамара Живков-Аксин, Немања Карапанџић, Александра Субаков, Петар Јеленић, Горан Мићановић, Саша Димитријевић, Филип Аврамов, Мартина Наревски, Снежана Батинић, Зора др. Апић, Данило Дорословачки, Николина Хачек

4. Vajdasági Magyar Szövetség – Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор

Ова странка предала је 36 кандидата за одборнике.Савез војвођанских Мађара је заједно са Српском напредном странком и ПОКС-ом учествовао у постизборној коалицији која је обављала власт у општини Бечеј у претходне 4 године. Ова странка се у следећем мандату залаже у свом програму за афирмацију пољопривреде која ће по њима морати да буде један од приоритета развоја општине у наредном периоду као и развој инфраструктуре у граду и пвећање броја инвестиције у саобраћајнице, повезивање са регионалним путевима и сл. Поред тога будући одборници ове странке су као своје приоритете поставили и развој заједнице уопште, разумевање и толеранцију, развој културе и науке посебно када су млади у питању, улагање у здравље и здравствени систем. Програмска начела будућих одборника говоре и о томе да је веома важно тај развој заједнице буде уз поштовање традиције и културног наслеђа.

На листи ове странке налазе се следећи кандидати за одборнике: Др.Виктор Молнар, Игор Киш, Емеше Дечов Ђере, Др. Ђула Конц, Едит Силађи, Ласло Фехер, Балаж Серда, Золтан Киш, Ева Раб Вираг, Каролина Смиешко, Норберт Шимон, Жолт Ковач, Др. Рената Калапош, Хермина Јухас, Ендре Александер, Ласло Бонифарт,  Атила Силађи, Даниел Ференц, др Естер Бата Александер. Ђијанта Ловаш, Анета Секрењ, Илдико НаЂ, Ференц Ромода, Атила Бакша, Елеонора Бузаш, Иштван Ђере, Аранка Немчевић, Јанош Пал, Агота Киш, Јожеф Гортва, Виктор Балог, Имре Часњи, Штефаниа Варо, Андраш Серда, Илдико Косоруш, Роланд Гајдош

5. Листа коалиције ВОЈВОЂАНСКИ ФРОНТ – Уједињени за демократски Бечеј.

Први на листи ове коалиције је Ференц Тот, председник Општинског одбора Лиге социјалдемократа Војводине Бечеј. Ова коалиција као основни приоритет поставља подизање животног стандарда грађана општине Бечеј, који су досадашње власти обећавале али нису спровеле. Они сматрају да је располагање сопственом имовином и изворним приходима једна је од кључних тачака за које се својим програмом и радом залаже коалиција ВОЈВОЂАНСКИ ФРОНТ-уједињени за демократски Бечеј. Ова коалиција инсистира на децентрализацији власти како не би сви приходи одлазили у Београд, већ остајали у локалним самоуправама, у општини Бечеј, које би требало да  одговорно располагаже и улагаже у бољи квалитет живота свих грађана и грађанки. Војвођански фронта наглашава да новац који се заради овде у општини Бечеј оде за Београд и враћа се само мали део назад. Војвођански фронт се такође залаже за искорењивање партијског запошљавања, изградњу јаких, самосталних институција без владавине партократије, за изградњу правне државе и јаке приватне привреде, система у коме су школска спрема, знање и искуство примарни критеријум за добијање посла.

Војвођански фронт – Уједињени за демократски Бечеј поднео је листу за 12 кандидата за одборнике: Ференц Тот, Жељко Станков, Вера Гуљаш, Жељко Бошњак, Даница Нонин, Арпад Нађнемеди, Ласло Сењи, Розалија Тот, Драган Златић, Марија Вуковић, Аница Златић, Иштван Бартус