Култура

“Малограђанска свадба”

У среду, 1. марта, на сцени Градског позоришта биће одиграна представа „Малограђанска свадба“ у извођењу позоришта „Стеван Сремац“ из Црвенке. Представа је настала по тексту Бертолда Брехта, а режирао ју је првак драме СНП-а Радоје Чупић. Представа почиње у 20 часова, улазница је 100 динара.

О представи редитељ каже:

„Малограђанство је уствари карактерна особина особа које живе у средини где сви познају једни друге и где постоји утакмица у томе чије ће шта бити боље. Забадање носа у начин живота других је једна од главних особина малограђанина. Сакривање лоших ствари у властитој породици, а раскопавање и разоткривање по туђој, једна је од њихових значајних особина. Ту спада и  живот по строго утврђеним правилима, као и страх од тога да “не пукне брука” у фамилији. Оговарање, изазивање зависти, или завист према другима, омаловажавање других, или напротив претерано уздизање других, додворавање, улизивање или уображеност… све су то особине малограђанина. Претераност у облачењу и уређивању, изазивање спољњег утиска лепоте и богатства, су такође једна од особина малограђана.“ (др Ферид Ченгић).

Све ово је Бертолд Брехт хируршком прецизношћу лоцирао и сместио у неколико сати свадбеног весеља. Нас је у овој представи највише занимало до каквог екстремног понашања може довести трауматичан живот препун притисака и стреса у оваквој средини који се огледа кроз доживљај младенаца.

 

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *