„Már nem vagyunk kívülállók”

Óbecsén március emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról

Fontos tanulságokkal szembesülhetünk, miközben felidézzük a történelmünk ezen napjait. Olyan vezetők vitték sikerre a forradalmat, akik hittek a magyar nemzet függetlenségében és példát mutatva sikeresen tartották össze és buzdították magyarok millióit. Ezért született meg a magyar himnusz és ezért lehet a nemzeti lobogó színe is piros, fehér, zöld. Manapság, amikor mindenki azzal szembesül, hogy harcot kell vívnia a megélhetésért, a munkahelyekért és a családja fenntartásáért, fel kell ismernünk, hogy csak úgy haladhatunk előre, ha közösen és biztos alapokra építjük  a jövőnk. A közösségünk számára, mint ahogyan azt a történelem is bizonyítja, a legfontosabb érték az összefogás. Egymást megbecsülve és kitartóan kell dolgoznunk azért, hogy az életünk körülményein változtathassunk – mondta március 16-án Óbecsén ünnepi beszédében dr. Molnár Viktor, az óbecsei VMSZ helyi szervezetének az elnöke. Vajdaság első egész alakos Petőfi-szobrának 2012-es felavatása óta az óbecseiek itt, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előtt emlékeznek az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra, de az eső miatt ezúttal a kultúrkör nagytermébe kényszerült a közönség.

A kultúrkör táncosai, a Fokos zenekar és Szerda Ákos énekes „Volt egy tánc…” címmel tartottak az eseményhez méltó ünnepi műsort, amelyben Rókus Zoltán színész Petőfi Sándort elevenítette meg. Molnár Viktor ezt követően tartotta meg ünnepi beszédét, amelyben többek között arra is kitért: Orbán Viktor kormánya 2010 óta a határon túli magyarok felé megtöbbszörözte a nemzeti identitást szolgáló erőfeszítéseit, és a jelentős oktatási és művelődési támogatás mellett a vajdasági magyarok számára új gazdaságfejlesztési lehetőségeket nyitott meg 2016-ban.

  • Az anyagi támogatások mellett legalább ugyanolyan fontos az, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP kormány egyesítette a magyarságot a kettős állampolgárságról szóló törvény meghozatalával, így mi, határon túli magyarok nem csak a magyar állampolgárságunkat kaphattuk vissza, hanem a választójogot is. Nem csak nyelvi, kulturális és szellemi, hanem közjogi értelemben is részesei vagyunk a magyar nemzetnek. A kölcsönös bizalom, a szellemi és más kapcsolat megerősödött az anyaország és a vajdasági magyarok között. A soron következő magyarországi országgyűlési választások tekintetében mi délvidéki magyarok már nem vagyunk kívülállók – hangsúlyozta a politikus.

A Petőfi-szobornál Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke egy a Magyar Nemzeti Tanács  és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör jóvoltából elkészült emléktáblát leplezett le. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Egy nappal korábban a bácsföldvári katolikus temetőben, Korány Ferencz ’48-as szabadságharcos emlékművénél is koszorúzással emlékeztek a magyar szabadságharc és forradalom 170. évfordulójára.

Forrás: Magyar Szó

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *