Култура

Марија Вујков: Дисциплина и љубав према стваралаштву кључ и изазов у уметности

Ученица трећег разреда Гимназије у Бечеју, Марија Вујков почела је да црта пре скоро деценију, као ескапизам од проблема, све док овог лета није схватила да сликарство за њу осим слободе представља изазов. Планира да након завршене средње школе упише Академију у чему је подржава професорка ликовне културе, Лотос Лучев.

Сликањем се бавим мање од две године, а цртањем неких осам година. У почетку ми цртање није било ништа више од хобија, али тек пре три године сам почела нешто озбиљније да радим, али ипак и тада је то био само ескапизам. Све док овог лета нисам направила коначну одлуку да желим заувек да се професионално бавим сликарством, тако да то ми више није само хоби, него и главна окупација”, каже Марија Вујков за лист Бечејских дана.

Према речима наше саговорнице, људска анатомија јој представља највећи изазов.

Углавном цртам портрете, људску фигуру и актове, јер ми је првенствено важно да се врло добро припремим за упис на ликовну академију. Такође планирам да у будућности сликам монументалне слике које садрже композиције са више фигура у простору, па стална вежба анатомије свакако није на одмет“, поред тога воли да осликава реку Тису, пошто своје слободно време проводи шетајући се кејом.

Што се природе тиче, она ме највише инспирише и с´обзиром на то да сам нова у сликарству, пејзажи су ми се чинили лаки за почетак. Тису волим да сликам, јер проводим пуно слободног времена шетајући поред ње, и увек ми нешто ново у њеном окружењу привуче пажњу што бих волела да пренесем на платно. Тиса је непрекидни извор инспирације.“

Ова млада уметница открила нам је да је недавно почела да делиуметност са другима, продавајући своје радове, како поруџбине тако и оне у које улаже сате рада. Вујков нам је такође рекла да се опробава у разним техникама.

Од почетка користим графитне оловке, као и већина уметника који тек почињу. Умеће цртања са графитом је темељ, и ако он није добро утврђен, тешко се са лакоћом могу савладати и остале технике. После пет година вежбе са графитом, тек овог лета сам почела да сликам уљаним бојама и ове јесени да цртам са угљем. Сликање са уљаним бојама ми представља прави ужитак, с´ обзиром на то да сам прво покушала технику сликања с акрилним бојама, коју сам савладала, али у поређењу са уљаним бојама није ми се допала због свог пластичног и грубог финиша. Финоћа уљаних боја је непревазиђена. Такође иако је техника цртања са угљем мени потпуно нова, морам признати да ми се више допада од графита, али је по мом мишљењу боље прво савладати цртање графитом. Цртам и са сепиа кредама, које су сличне угљу, али не користим их толико често.“

Због школских обавеза, Вујков не може много да се ослони на инспирацију, за њу је дисциплина и љубав оног што воли кључ за напредак, јер како каже, слике на платну захтевају минимум двадесет сати рада.

За цртање портрета средњих димензија ми треба око шест до десет сати ефективног рада. Слике на платну захтевају минимално 20 сати рада, па на више, све зависи шта цртам или сликам и наравно колико је велик формат подлоге на којој радим. Уколико су у питању студије анатомије мањег формата, у просеку ми треба два до три сата. Ти радови нису толико репрезентативни, али су свакако одлична вежба када немам пуно времена због школе.”

Иако не може у потпуности да се посвети сликарству, Марија не планира од њега да одустане, јер у уметности проналази мир.

Дисциплина и љубав према ономе што радим су кључ мог напретка. Никада не бих одустала од сликања, јер је напросто део мене и тиме желим заправо да се бавим. Углавном се потпуно изгубим у самом процесу и размишљању који следећи корак преузети. Могу рећи да углавом осећам мир, јер стварно волим оно што радим, па чак и онда када ми нешто не иде од руке, јер то гледам као на део процеса учења и стваралаштва.“

До сада је учествовала на конкурсу Факултета савремених уметности, на коме нажалост није освојила награду, схватила је да жели да се професионално бави сликарством, а мотивацију јој дају професори из њене школе, поготово проф. ликовног Лотос Лучев која је за њу главни ветар у леђа.

Иако мој рад није освојио запажену награду, спознала сам да своју имагинацију могу да преточим у дело, да на папир пренесем аутентичну атмосферу и да суштински будем задовољна постигнутим.”

Марија Вујков тежи ка стваралаштву дела уметности узвишене вредности, а инспирација су јој велики мајстори сликарства: Тицијан, Каравађо и Рембрант. Циљ јој је да једног дана буде вешта попут њих и наслика слике које ће остати упамћене и које ће дирнути људе. Како каже, прво на листи планова јој је да упише ликовну академију у иностранству, за шта се напорно припрема, жеља јој је да једног дана подучава уметнике, јер сматра да знање и умеће треба поделити са другима, јер у супротном је бесмислено све то научити.

Уколико сте заинтересовани за неки њен рад, можете контактирати Марију на мејл адреси marija.artist357@gmail.com или на њен сликарски Инстраграм налог.