Óbecse

Mártír papjainkra emlékeztek

Október 28-án Óbecsén a belvárosi templomkertben megkoszorúzták a Petrányi Ferenc mártírhalált halt apátplébános emlékére felállított domborművet. Ünnepi beszédében Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei elnöke arról beszélt: bár mély fájdalom hatja át a lelkeket az erőszakos halál miatt, hinni kell a nemzetben, a közösségben, a békés élet lehetőségében.
Petrányi Ferencet 1944. október 9-én az elsők között hurcolták el – a bűne állítólag az volt, hogy 1941-ben beszédet mondott a magyar katonáknak. A 65 éves apátplébánost több napos kínzás után kíméletlenül agyonverték, majd teljes titoktartás mellett eltemették. Ekkoriban több mint harminc katolikus pap lett a véres bosszú áldozata Vajdaságban – mindannyiuk lelki üdvéért Fuderer László plébános mondott imát. A megemlékezésen a Schola Cantorum egyházi kórus és Rajsli Dália szavaló is fellépett.
Néhány nappal később, október 31-én a péterrévei Mindenszentek Plébánia templomkertjében felállított emlékhelynél hajtottak fejet a péterréveiek egykori plébánosuk, az 1944-ben kivégzett dr. Takács Ferenc emléke előtt. Először szentmisével emlékeztek rá a hívők, ezt követően pedig megkoszorúzták a mártírhalált halt plébános emlékhelyét. A megkínzott Dr. Takács Ferenc apátplébánost, aki egyben délvidéki országyűlési képviselő is volt, 1944. november 19-én vasárnap délelőtt, az
összehívott hívek szeme láttára végezték ki. Baranyi László péterrévei plébános szerint ez az esemény nagyon megrendítette, de össze is kovácsolta az egész közösséget.

F. R.