Матуре у бечејским средњим школама

Крај маја и почетак јуна месеца као и сваке године у Бечеју резервисан је за прославе матура. То је време када се ученици завршних разреда у све три средње школе у нашем граду опраштају од својих школских дана. Као и многе генерације гимназијалаца пре њих, поносно су прошетали градом, заједно са својим професорима.

Пре две недеље био је организован Матурски плес на тргу где су родитељи, пријатељи могли да виде ђаке у мало наформалнијем издању. Иако судећи по анкетама ученици завршне године свих бечејских средњих школа озбиљно размишљају о студијама или неком предстојећем запослењу и увелико се спремају за полагање пријемених испита приоритети су били и одабир хаљине и одела у којем ће се по први пут осетили “велики” и последња журка са својим другарима које су стекли у претходне три или четири године.
Матуранти Гимназије први су изашли на кишу ове године. На Тргу су за многобројне окупљене родитеље, пријатеље, родбину направили параду у вечерњим тоалетама након чега је уследило традиционално матурско вече у ресторану. Ове године Гимназија је имала 70 матураната. Претходних неколико дана млађи ученици Гимназије су се опростили од својих најстаријих другара организовањем разних прослава и активности, између осталог био је ту и свечани концерт школских оркестара у дворишту Гимназије. Генерација ученика уписаних 2015.године, након матуре креће својим стопама. У наредна два месеца чека их много изазова који ће већини одредити будућност. Иако вероватно не знају „где им је глава“ због избора факултета или тражења посла, нису ни свесни колико их посла тек чека у животу даље.

Ученици Економско-трговинске школе су у сарадњи са својим професорима припремили специјалну приредбу да се опросте од матураната. Ученике ове школе још чека и матурски дефиле и прослава матуре у неком од ресторана. У Градском позоришту одиграна је представа под називом “45 минута са Александром Тајковски” – представа/приредба је имала формат talk show програма а водитељ је био ученик трећег разреда Александар Тајовски и припремљена је у сарадњи са професорицом српског језика и књижевности Иваном Петровић -Јанчић. На каучу водитеља изређали су се матуранти од оних најбољих до “најгорих ученика” који су се подсетили најлепших тренутака у последње три/четири године свог школовања. На истом том “каучу” у разговору са директорицом школе Гордана Ковачев је поручила својим матурантима: “Желим вам да будете своји и да водите рачуна када будете доносили важне одлуке у животу. Немојте чекати живот забијених носева у мобилне телефоне. Пре свега треба да запамтите да мора пуно да се ради. Све одлуке које будете донели и све што будете постигли у животу биће резултат тог вашег рада. Желим вам да радите једног дана оно што волите и да будете окружени људима који вам пријају. И желим вам да све што радите и у свему у чему уживате будете превасходно срећни.”

Матуранти Техничке школе су такође као и гимназијалци прошетали на киши на велику радост родбине, родитеље, другова. Њих 120 је након параде отишло на организовано матурско вече у неком од бечејских ресторана заједно са својим професорима и директорицом Светланом Ташковић која је изразила свој велики понос за ову генерацију која је по њеним речима била одлична и на чије је успехе су веома поносни у школи. Она је подсетила и на велики број успешних наступа ове генерације ученика на такмичењима током претходних година као и на освојено друго место на школској олимпијади у фудбалу.