ДруштвоЗанимљивости

Међународни дан жена

Међународни дан жена, популарно назван “Осми март”, празник је економских, политичких и друштвених достигнућа жена. Разлог због кога се женска права истичу изван уобичајеног концепта људских права је тај што су жене кроз историју, а делом и данас биле или су ( на неким местима) и даље лишене одређених права које уживају мушкарци. Као разлог за то се најчешће наводе биолошке разлике између полова али их многе савремене друштвене теорије објашњавају вештачки наметнутим родним разликама.

Како је дошло до тога да се баш 8. март прогласи Даном жена и када је први пут обележен? Идеја да се овај празник обележава појавила се почетком 20. века у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста збоглоших радних услова. Прве јавне демонстрације жена запослених у индустрији одеће и текстила догодиле су се 1857. године. Раднице су протестовале због лоших услова за рад и ниских плата. Демонстранте је растерала полиција, а само два месеца касније те исте жене су основале синдикат. Протести на тај дан 8. марта настављени су и следећих година од којих је најпознатији био 1908. године када је 15 хиљада жена марширало кроз Њујорк тражећи краће радно време, боље плате и право гласа. Прва међународна женска конференција одржана је у Копенхагену 1910. године у организацији Социјалистичке Интернационале. Тада је и установљен празник на предлог славне немачке политичарке и борца за људска права Кларе Цеткин. Тридесетих година су неке државе престале да обележавају овај празник али су 1975. године Уједињене нације почеле званично да га обележавају. У Србији се Дан жена обележава од 1914. године и уједно тога дана код нас обележава се и Дан мајки.

Нажалост, значење и смисао Међународног дана жена су данас прилично испражњени и промењени па га многе жене више и не доживљавају као “свој”  дан. Некада је овај дан представљао дан борбе, дан изласка из патријархалних оквира који су жене столећима третирали као грађане другог реда. Данас је осми март престао да буде позив женама да се боре за своја права, већ представља дан када мушкарци изражавају посебну “пажњу” према њима, поклањају им цвеће, купују поклоне, изводе их на вечере и слично. Штавише, овај дан се претворио у своју супротност јер се слави као дан када треба пружити пажњу жени, уместо да подсећа на дан када су жене одлучиле да се боре за своја права. Иако, данас, више него икад важно је подсетити како сва права које жене имају нису била једноставно дата већ су се за њих морале изборити, а та борба је често била жестока и тешка.

За крај свим нашим читатељкама, мајкама, бакама, ћеркама, девојкама, домаћицама, запосленима, свим женама честитамо 8. март, Међународни Дан жена, дан када треба да буду поносне на домете које су постигле жене кроз историју.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *