ДруштвоРазонода

Међународни палачинка фестивал у Градишту

Међународни палачинка фестивал као и сваке године крајем јуна одржан је у Бачком Градишту. Ова манифестација је сигурно једна од најмасовнијих годишњих манифестација у селу где се окупи већина мештана и због које Бачко Градиште бар једном годишње буде туристички центар општине Бечеј. Програм фестивала се током година полако усталио, углавном су то гастрономске такмичарске категорије у „званичном делу“ за пријавњене учеснике програма и онај забавни део за посетиоце, наступи дечијих фолклор група, палачинка плес … Ове године је фестивалско расположење подигао и наступ бечејског дечијег бенда „Бубамаре“, успут поједено је много палачинки, неке су чак биле и „здраве“ (од интегралног брашна или спелте) али већина је свакако била укусна. Када су у питању они прави такмичари, било је пријављено петнаестак екипа од тога две екипе из Мађарске и једна из Хрватске. Иако свака права кућа која држи до себе има свој непогрешиви рецепт за палачинке прошлог викенда се велики број Бечејаца и мештана одлучио да проба и  те „туђе“, да упореде које су боље. Можда је, ипак, за већину било лакше кад ти неко други испече и нафилује.

Ова манифестација је позната и по шаљивим категоријама такмичења за посетиоце, ове године хит је било „скијање“ са палачинкама. Учесници су се веома добро забавили и вероватно ће ова такмичарска категорија остати и за следећу сезону.

Већина штандова са палачинкама имала је стандардну понуду коју већина посетилаца највише воли: пекмез, еурокрем, ораси, ту и тамо понегде млевени мак … оно што је била примедба неких посетилаца је да би учесници могли да мало више експериментишу са укусима и да дају неки оригиналнији печат својој понуди, нешто што ће их издвојити од осталих. Ово такмичење се обично организује крајем јуна кад је већина сорти воћа у сезони што нуди веома велике могућности за креативније филове и додатке уз увек омиљене палачинке. Ова манифестација сад улази у фазу кад је маркетиншки већ препознатљива и окупља све више посетилаца па би подизање гастрономског квалитета и понуде требало да буде циљ организатора.