Óbecse

Meg tudtuk őrizni érdekérvényesítő képességünket

Óbecsén, Bácsföldváron és Péterrévén is megemlékeztek az 1848/49-es eseményekről

Március 16-án a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében az alsóvárosi Petőfi-szobornál emlékeztek az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra Óbecsén. Az ünnepségen Kormányos László, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője tartott ünnepi beszédet, aki többek között arról beszélt: erőt kell meríteni őseink elszántságából, és le kell küzdeni az elénk gördülő akadályokat.
– Ha elődeink szívében nem égett volna a remény lángja, a szabadságharc el sem kezdődött volna. Azért maradtunk meg, mert mindig következetesek voltunk, vagyunk, s meg tudtuk őrizni érdekérvényesítő képességünket – emelte ki Kormányos László.
A szobor megkoszorúzása után E becses zászlónak, a Hazának! címmel a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese és a kultúrkör Szelence táncegyüttese tartottak ünnepi műsort a kultúrkör nagytermében. A műsorban közreműködött a Csalóka zenekar, a Fokos zenekar, Szerda Ákos énekes, Hajvert Ákos és Molnár Krekity Olga versmondók, valamint Kőműves Noémi és Nyári Ákos, az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémia végzős hallgatói. A műsort Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna szerkesztették.
Egy nappal korábban az óbecsei Népkönyvtárban, valamint a bácsföldvári katolikus temetőben, Korány Ferencz ’48-as szabadságharcos emlékművénél is megemlékeztek a magyar szabadságharc és forradalom évfordulójáról. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei községi szervezetének az elnöke Bácsföldváron egy rövid múltidézés után ünnepi beszédében azt emelte ki: manapság, amikor mindenki azzal szembesül, hogy harcot kell vívnia a megélhetésért, a munkahelyért és a család fenntartásáért, fel kell ismernünk, hogy csak úgy haladhatunk előre, ha közösen építjük biztos alapokra a jövőt – a közösség legnagyobb értéke ez az összefogás.
Vasárnap (március 17-én) Péterrévén a színházteremben tartottak ünnepi műsort az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére, kedden pedig az óbecsei Városi Múzeumban Zakar Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese beszélt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc délvidéki eseményeiről.

Fehér Rózsa