Megszűnt a kijárási tilalom, de maradnak az intézkedések

Visszatért az élet az utcákra, de a veszély még nem múlt el

Május hatodikával megszűnt a kijárási tilalom. Május hetedikén, csütörtökön, hajnali 5 órától Szerbia polgárai korlátozások nélkül, szabadon mozoghatnak. Ugyanakkor a kormányból arra intik a polgárokat, hogy továbbra is maradjanak óvatosak és tartsák be az intézkedéseket, ugyanis az országban ezután is jelen van a koronavírus járvány, a fertőzöttek száma pedig napról napra növekszik.
A védőfelszerelés, azaz a maszk és a kesztyű viselése a továbbiakban is kötelező a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, az éttermekben és a kávézókban. Ezután is ajánlott a két méter távolság tartása, tilos a csoportos, nyilvános gyülekezés, a tanulók pedig továbbra is távhallgatóként vesznek részt az oktatáson. A tilalom megszüntetésével a hatvanöt évnél idősebb polgárok is bármikor szabadon mozoghatnak, de továbbra is ajánlott, hogy csak akkor hagyják el otthonaikat, ha muszáj. A rendezvények június 15-től lesznek engedélyezve.
Óbecse község Rendkívüli Helyzetek Községi Törzskara május 7-i ülésén meghozta, hogy május 11-től folytatódik az óvodai intézmények munkája Óbecse község területén, a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok nappali központjának tevékenysége, a sportlétesítmény munkája, mindezt a biztonsági előírásoknak megfelelően. Az intézmények, intézetek, üzletek és vállalatok vezetői kötelesek biztosítani a munkavállalók és a szolgáltatások igénybevevőinek, azaz az ügyfeleknek és az üzleti helyiségekbe belépő személyeknek biztonságát. Az éttermek és kávézók szintén megnyitották ajtóikat, de piacok is újra dolgoznak.
A Bečejprevoz közlekedési vállalat is május 11-től folytatja a munkát, azonban csak meghatározott menetrend szerint indítja járatait. Az utasok a felszálláshoz kizárólag az első ajtót használhatják, a leszálláshoz pedig a középsőt és a hátsót. A vállalatból arra kérik az utasokat, hogy tartsák be egymás között a fizikai távolságot, a járművek kapacitásával összhangban. Az utasok száma járművenként korlátozott lesz.
Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić május 4-én, hétfőn sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a parlamenti, tartományi és a helyi önkormányzati választásokra Szerbiában június 21-én, vasárnap kerül sor. A választások időpontja eredetileg április 26-ra volt kitűzve, azonban a koronavírus járvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani.
Az Egészségügyi Minisztérium május 10-i hivatalos közleményében az állt, hogy addig 10.114 személy fertőződött meg koronavírussal. Ebből 39 beteg van lélegeztetőgépen, 2684 páciens szorul kórházi kezelésre. A járvány kezdete óta a halálesetek száma 215.

Dijana Peter