Óbecse

Petőfi Sándor ÁI: Új tanév, új tornaterem

Sok év után végre elkészül az alsóvárosi iskola tornaterme

A diákok és pedagógusok nagy örömére, az új tanévet már egy vadonatúj tornateremben kezdhetik az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. A munkálatok várhatóan június végén fejeződnek be. A tervek szerint egy hónap múlva elkészül a tornaterem, melyre évek óta várnak az iskola tanulói és tanárai.
– Tekintettel a sokéves próbálkozásokra, amelyek különféle okok miatt az építkezés megszakításával végződtek, most végre a munkálatok végéhez közeledünk, és magabiztosan mondhatom, hogy diákjaink a következő tanév elején már egy vadonatúj, korszerű tornaterembe léphetnek be. Ilyen feltételek mellett iskolánknak lehetősége nyílik részt venni az Oktatási Minisztérium projektjében, mint a községünk egyetlen iskolája, amely teljesíti a feltételeket. Az eddig megvalósult programjainkon kívül (drámaszakcsoport, sakk, idegen nyelvek, versenyekre való felkészülés, programozási tanfolyamok, robotika, kreatív műhelyek, kórus és zenekar, újságírói szakkör) most már képesek leszünk még gazdagabbá tenni munkánkat sporttevékenységekkel, mint például teremfoci, talajtorna, korrekciós pedagógiai munka a rossz testtartással rendelkező diákoknak, természetesen szakorvossal együttműködve, úszóiskola, vagy az Oktatási Minisztérium választott tantárgya, az atlétika – mondta Potrebić Tőzsér Gabriella, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője.
A munkálatok negyedik szakaszánál tartanak, amely magába foglalja a festést-meszelést, a szigetelés felhelyezését, és a tornaterem felszerelését. A 26 millió dinár értékű munkálatokat az Európai Unió finanszírozza, egy olyan program részeként, amely a szerbiai sportlétesítmények építésére, felújítására és befejezésére vonatkozik, amelyet az Ifjúsági és Sportminisztérium hajt végre.
Az igazgatónőtől azt is megtudtuk, hogy a Petőfi az egyetlen iskola a községben, amely aktívan részt vett a magyar nyelvű távoktatás felvételében, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolával és a péterrévei Samu Mihály Általános Iskolával együttműködésben. Az órákat a Pannon TV filmezte.
– Mivel ez egy új mód a tudás átadására, elmondhatom, hogy nagyon elégedett vagyok az elért eredményekkel. Az első kihívás az volt, hogy a 45 percnyi tananyagot ,,belesűrítsük” 20 percbe, anélkül, hogy valami fontosat kihagynánk. Óriási hátrány az, hogy nem lehet figyelni a gyerekek reakcióját az előadás alatt. Viszont jó dolog az, hogy az előadások megtalálhatóak az interneten, így a hiányosságok újbóli megnézéssel kiküszöbölhetőek – magyarázta az igazgatónő, aki kihasználta az alkalmat, hogy megdicsérje a kollégáit, az iskola dolgozóit, akik részt vettek a felvételezésben, a kitartó munkájuk és igyekezetük miatt.
Potrebić Tőzsér Gabriella elmondása szerint amellett, hogy az iskolában a tanulók egyéni fejlődésén dolgoznak, nagyon fontos a közösséghez való tartozás és az empátia tudatosságának kialakítása is, amely lehetővé teszi az egyének és a közösség közötti kapcsolat ápolását, fejlesztését. Az egyik ilyen dolog egy múltbeli tevékenység újboli alkalmazása, ez pedig az iskolai egyenruha bevezetése. Ez az ötlet egyébként nem az iskola vezetőségétől származik, hanem a tanulóktól és szüleiktől.
– Iskolánk mottója, irányvonala: Minden gyermek tehetséges valamiben. Feladatunk az, hogy felfedezzük és ápoljuk ezt a tehetséget. Tehát a napi munkákkal minden iskolai órán, az első osztálytól kezdve megpróbáljuk felfedezni tanulóink rejtett tehetségeit, érdeklődési körét, majd a rendszeres oktatás és a délutáni tevékenységek során ezek fejlesztésén dolgozunk – zárta gondolatait az igazgatónő.

Dijana Peter