Óbecse

Mementó egy százéves kastélyért

Talán soha nem volt annyi jogász, bíró, ügyvéd és más érdeklődő az óbecsei községháza nagytermében, mint február végén azon a kiadványbemutatón, ahol a résztvevők kevésbé voltak kíváncsiak a Matica srpska által kiadott, Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine (A Dunđerski család – a szerb Vajdaság polgári kultúrája) című, tudományos munkákat tartalmazó gyűjteményre, sokkal inkább arra: mi lesz az óbecsei Dunđerski-kastély sorsa?

Bogdan Dunđerskinek nem voltak utódai, ezért az óbecsei birtokot a Matica srpskára hagyta örökül – a megjelentek ezért is örültek annak, hogy végre első kézből kaphatnak tájékoztatást a háború után elkobzott kastély várható sorsáról. A visszaszármaztatási eljárás jelen állásáról Jelena Veselinov, a Matica srpska munkavezetője számolt be.

Bogdan Dunđerski hagyatékának a visszaszármaztatási eljárása több mint 10 éve tart. A Restitúciós Ügynökség először visszautasította a követelésünket, ahogy másodfokon a Pénzügyminisztérium is. Az Alkotmánybíróság jogosnak ítélte a követelésünket, ezért a Pénzügyminisztérium megsemmisítette korábbi határozatát, így az ügy viszszakerült a Restitúciós Ügynökséghez. Azt reméljük, hogy az ügynökség ezúttal helyes döntést hoz és Bogdan Dunđerski hagyatéka felett a Matica srpska rendelkezhet majd – mondta Veselinov.

A PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinátra a hetvenes években bízták rá az állami tulajdonba került, elhanyagolt birtokot. A kastélyt 1983-ban alakították át szállodává, akkor lett Fantast a neve. A kombinátot 2015 végén megvásárolta az MK Group, amely 2021-ben úgy döntött, hogy nem kíván többé vendéglátással és szállodaüzemeltetéssel foglalkozni, ezért a birtokra, amely éveken át rendezvények, majálisok, esküvők kedvelt helyszíne volt, lakat került. Azóta többször került címlapra azért, mert a kastélyt meglopták, megrongálták, a kápolna körüli fákat kivágták, de egyik esetben sem kerültek meg a tettesek.

Daniela Doroslovački, az óbecsei önkormányzat városrendezési osztályának a vezetője ezzel kapcsolatosan elmondta: hivatalosan továbbra is a PIK a birtok használója, de mivel kivonult a kastélyból, az állam az önkormányzatot kérte fel arra, hogy gondoskodjon a biztonságáról a viszszaszármaztatási eljárás végéig. A kastélyt egy mezőőrszolgáltatást végző cég állítólag rendszeresen ellenőrzi, ami a történtek tükrében vajmi keveset ér, de 24 órás biztonsági szolgálatra az önkormányzatnak nincs pénze. Az egyetlen jó hír az, hogy a komplexum területén lévő kápolnát jelenleg felújítják a Műemlékvédelmi Intézet támogatásával.

Jelena Veselinov szerint a kastély további sorsáról még korai beszélni, de Bogdan Dunđerski végakaratát tiszteletben kell tartani. Bár a földirtokos az utolsó végrendeletében azt hagyta meg, hogy a kastélykomplexum egy mezőgazdasági akadémiának legyen majd az otthona, az óbecsei kiadványbemutató hallgatóságának azt volt a benyomása, hogy a Matica srpska inkább mezőgazdasági hallgatók ösztöndíjazásával foglalkozna, ahogy az Bogdan Dunđerski első, de az 1940-es végső változattal fölülírt végrendeletében állt.

A kastéllyal érdemben jelenleg senki sem foglalkozik, és gondoskodás híján lassan tönkremegy. Maja Gojković kultuszminiszter 2021-ben, amikor Óbecsén kampányolt, azt ígérte, hogy egy Lex specialis fogja lehetővé tenni a hasonló helyzetben lévő kastélyok sorsának, illetve tulajdonviszonyának gyorsabb rendezését. Bár a bejelentést nagy várakozásokkal fogadta a közvélemény, azóta semmi hír felőle, pedig azóta egy munkacsoport is megalakult a kormányon belül, amely az állami tulajdonban lévő, pusztulófélben lévő villák és kastélyok – többek között a Dunđerski-kastély – sorsával is foglalkozik.

Bogdan Dunđerskit 57 éves volt, amikor dacból belekezdett az óbecsei kastély építésébe – így akarta megmutatni a világnak, hogy a szóbeszéd ellenére még mindig van mit a tejbe aprítania. Az építkezés 1919-ben kezdődött, és pontosan 100 évvel ezelőtt (egyes források szerint viszont 1025-ben) fejeződött be. A kastély 98 évig volt Óbecse büszkesége, de félő, hogy egy gondos tulajdonos helyett rövidesen az enyészeté lesz.

F.R.