Сервис

„Потисје-Бечеј“: Пожар на депонији је угашен, пролећно чишћење

Један део руководства предузећа „Потисје-Бечеј“ одржао је конференцију за штампу на којој је било речи о пожару на депонији, пролећном спремању града, проблемима са кантама и контејнерима али и о успешном пословању ове фирме у претходном периоду.

На конференцији новинарима се најпре обратио Звонко Дајевић, технички директор предузећа,  говорећи у теми која је била „горућа“ у овом тренутку. Наиме, на локалној депонији у Ботри већ више од месец дана уназад радници овог предузећа покушавају да угасе мањи пожар који се развио у телу депоније и о којем смо писали раније. Овог пута у питању су добре вести јер је пожар коначно саниран, односно угашен.

„Можемо се данас похвалити после месец и по дана да смо пожар успели да угасимо. Урађено је и термовизијско снимање да то и потврди. Пет возила смо користили у овом послу, премештено је и одвађено са места жаришта око 2500 кубика отпада и сваки кубик је вађен и заливан. Још сутра ћемо убацити једну количину сувог леда и затрпати да се за сваки случај још расхлади али нема више назнаке да је негде температура повишена.

“Према речима Дајевића узрок овог пожара било је самозапаљивање, претпоставља се да је била у питању нека зелена маса која је била затворена у џаку. Довољна је количина од само 50 килограма у џаку да се распадањем у току три до четири недеље ствари толика температура да се џак отопи и онда крене пожар да се шири около у телу депоније. Најгора комбинација времена за овакве процесе су велике падавине плус топлије време јер падавине додатно сабијају отпад а онда се диже температура која доводи до самозапаљивања. Он је додао да је добро што су то успели да ураде сада и да нису чекали да крене топлије време.

„Ми пратимо ситуацију на целој депонији стално, најмање два пута годишње радимо редовна термовизијска снимања где контролишемо температуре и гасове у биотрновима. Контролисали смо и пре али смо ипак били изненађени са овим пожаром. У питању је било подземно тињање, на површини се видео само неки благи дим и ми смо реаговали. Наравно, урадили смо све да се пожар не би ширио јер најгоре последице би биле да се проширио што би онда коштало нас све прилично, коштало нас је додуше и ово јер та возила која су радила месец и по дана нису јефтина, нафта није јефтина, али то је свакако много мање него да се пожар проширио. Да не говоримо о еколошким последицама које би биле велике.“ – додао је Дајевић.

О предстојећој редовној пролећној акцији прикупљања кабастог смећа говорио је Јован Ценц, шеф оперативе предузећа „Потисје-Бечеј“.

„Велико пролећно спремање почиње од 20. марта и траје до 3. априла. Као и претходних година радно време ће бити од 7 до 19. часова. Грађани општине Бечеј треба да одложе кабасти отпад  поред канти и контејнера где иначе одлажу смеће. Молио бих грађане да ујутру одмах око седам ставе кабасти отпад напоље како би наши радници могли све то одједном да покупе. Претходних година па и ове свако насељено место, у свакој месној заједници ће се обићи два пута и скупљати отпад. Привреду и јавне површине ћемо током тог периода радити суботом. За евентуално веће количине грађани могу да позову мене или колегу Звонка на телефоне 063/8652-566 односно 063/8652-666. Очекујемо ове године као и претходних око 250-270 тона кабастог отпада.“ – рекао је Ценц.

Да подсетимо грађане да је битно и који је кабасти отпад у питању јер ту спадају пре свега стари намештај и остале непотребне ствари већег формата али не све. Бела техника спада у електронски отпад  и то неће бити покупљено у овој акцији, као ни грађевински отпад и анимални и медицински.

 

 

 

 

 

 

О томе које све навике грађани имају а које отежавају рад радника комуналног предузећа приликом редовног прикупљања отпада такође је наставио да говори Јован Ценц.

„Желим да скренем пажњу нашим суграђанима да имамо, на жалост, већи проблем са употребом канти за одлагање смеће. У канте за комунални отпад ставља се друга врста отпада као што је грађевински отпад, шут, цигле, бетон земља, канте се на тај начин преоптерете и пуцају и оштећују. Носивост редовне зелене канте од 120 литара је до 60 килограма. Поред тога често грађани у канте убацују врућ пепео током зиме, запали се пластика и канта изгори или буде неупотребљива даље. И влажан пепео је проблеми јер је он тежак па канте пуцају под теретом. Поред овог грађани знају да у канте одложе и анимални отпад. Ми немамо дозволу то да носимо, уколико неко има ту врсту отпада мора да се обрати ЈП „Комуналац“ они то носе. Грађевински отпад, цигле и слично често се одлаже у џакове поред канте. Ми то не можемо да купимо јер је та врста отпада тешка, наша возила се оштећују и нису предвиђена за сакупљање таквог отпада. Осим тога често грађани остављају и  грање поред канти, ми односимо само уколико је грање повезано у мање снопове у пречнику до 40 цм и највише око метар дужине јер постоји могућност да нам и то оштети возила, почупа каблове, сензоре и сл. на возилима.“ – рекао је Ценц и додао да корисници би требало да поведу мало више рачуна и о месту где је канта постављена, да не буде близу пута да се преврне, да буде затворена да пси луталице не развуку смеће и сл. У сваком случају да се мало обрати пажња да буде уредно и лако доступно за раднике.

На конференцији је било речи и жутим контејнерима за секундарне сировине који такође често „страдају“. Прошле године је 31 контејнер био оштећен и отписан – дешава се да буду спаљени, поломљени, украдени, закачени возилом. Примећено је и да је опет све више у тим контејнерима и комуналног отпада. Једно време је то спало на 45-50 посто сад је опет преко 60 посто па и до 70.

Све учесталије су и жалбе грађана на друштвеним мрежама да се жути контејнери за рециклажни отпад често налазе на раскрсницама и да су тако постављени да узрокују проблем у саобраћају. Раскрснице су непрегледне због њих за возаче али и за пешаке често. Из „Потисја Бечеј“ су нам одговорили да они не постављају те контејнере тако и да је претходно урађена за сваку од тих позиција , места за сваки контејнер, процена безбедности од стране инспекције али да неко од грађана упорно помера те контејнере, да то они не раде.

„Наши радници их онда враћају назад на место где их је инспекција поставила да стоје. Оваквих случајева, да су контејнери померени на раскрсницу, има и сада али на почетку их је било још више, сад се то смањило.“ – напоменуо је је Дајевић.

На наше питање да ли полиција решава случајева оштећења контејнера, вандализма, да ли је неки случај процесуиран или неко ухваћен од починилаца речено нам је да је био један случај пре две године када су починиоци ухваћени и морали су да исплате одштету предузећу али да од тада није био ниједан. Они апелује и на грађане да обрате пажњу, да пријаве уколико затекну ситуацију да неко помера контејнере, пали или оштећује јер ти контејнери припадају свим грађанима и набављени су уз велики труд из донација.

„Ми смо у контакту стално са полицијом и сарађујемо са њима, имамо састанке и ми се надамо да ће неко бити ухваћен, да ћемо моћи да имамо и повратну информацију о томе шта се даље дешава“. – додао је Звонко Дајевић.

Током ове конференције нови-нарима је предочен и извештај о завршном рачуну „Потисја-Бечеј“ који је завршен. Ово предузеће је остварило позитиван резултат у пословању. Бруто добит на рачуну је био негде око 540 хиљада динара. Завршен је и извештај о пословању. Ово је први пут да ће остварена добит бити исплаћена оснивачима јер су сви дугови који су настали у претходном периоду и који су били наслеђени коначно исплаћени до краја и предузеће више нема дуговања. Успели су и да наплате добар део дуговања, шаљу опомене редовно али су и вољни да изађу у сусрет грађанима да уколико постоји проблем дуговања се договоре са сваким појединачно око плаћања, на више рата, да се направи репрограм дуга и сл. како би се избегли евентуални додатни трошкови тужби и слично.