Друштво

Мерење постуралног статуса кичменог стуба

Другу годину за редом Савез спортова општине Бечеј у сарадњи са Факултетом за спорт и физичку културу из Новог Сада, организује мерење поремећаја постуралног статуса кичменог стуба код деце. До деформитета кичме најчешће долази у периоду када дете нагло расте, а узрок је изостанак физичке активности, неправилно држање, седење и слично. Алармантни су подаци да скоро 70 процената деце у Србији има неправилно држање и управо због тога је овај програм од изузетног значаја. У питању је нова технологија која у великој мери убрзава процес провере, тако за неких 4 до 5 сати може да се прегледа преко сто деце.

Мерење је вршено код деце нижег школског узраста, први и други разред јер у том периоду највише може да се утиче на промене. Свако дете које је тестирано добија писмени извештај у коме је наведено да ли има и коју врсту деформитета као и које су то корективне вежбе које треба да ради како би отклонили или бар смањили тај деформитет.

ОШ “Север Ђуркић” је овога пута била домаћин, али свакако у наредном периоду биће укључене и све друге школе на територији наше општине.

Б.С.

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *