ДруштвоПолитика

Министар Зоран Ђорђевић: договор са Поштом Србије о моделу исплате пензија и социјалних давања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић најавио да ће се данас састати са директорима Поште Србије, Поштанске штедионице и представницима кабинета премијерке Србије како би се нашао оптималан модел за исплату социјалних давања и пензија.

„Све ће бити решено. Имамо пар модела који ће бити представљени Влади Србије и Кризном штабу и они ће рећи који модел ће се применити“, рекао је Ђорђевић за ТВ Пинк, али није говорио о детаљима.

Он је истакао да ће пензионери и грађани који примају новчану социјалну помоћ доћи до свог новца на најбезбеднији начин.

„Од данас је организовано и да Национална служба за запошљавање (НСЗ) електронским путем прима пријаве на евиденцију свих оних који су остали без посла, како би могли да остваре право на накнаду у случају незапослености“, рекао је Ђорђевић.

Казао је да ће након почетка рада тог сервиса бити јасније колико је људи отпуштено, а у све ће имати увид и Инспекторат за рад, без обзира на то што већ стижу пријаве радника који су отпуштени због ситуације изазване епидемијом корона вируса.

„Инспекторат ће проверавати где и ко отпушта раднике и уколико није у складу са законом предузимаће законом прописане мере против послодаваца“, рекао је Ђорђевић.

Он је указао да постоји законски начин да се обим посла редукује због ситуације, а да истовремено радници остварују своја права, попут плаћеног одсуства, рада од куће.

„Сигурно је да радници не могу да буду послати на неплаћено, уколико нису сагласни са тим“, истакао је Ђорђевић и додао да и уговори о прекиду рада које имају запослени на привременим и повременим пословима морају да буду споразумни.

Министар је апеловао и на све који су у самоизолацији од надлежних служби траже решење о томе, како би имали правну основу за изостанак са посла, односно доказ да то нису урадили самоиницијативно и да би у случају радног спора са послодавцима имали доказ да нису злоупотребили ситуацију.

Додао је и да ће свим борцима и ратним војним инвалидима бити исплаћене разлике за помоћ за март, истакавши да пара има, а чекају се подаци из локалних самоуправа.Поновио је и да на свака три сата добија извештај из свих геронтолошких центара о стању у домовима за старе, односно да ли има случајева заражених корона вирусом.

„Битно је да за сада немамо ниједног зараженог“, казао је Ђорђевић.