Култура

Музички центар „Бубамара“: Трећи дечији фестивал БЕДЕФ

У организацији Музичког центра „Бубамара“ у простору МКУД „Петефи Шандор“ одржаће се трећи по реду дечији фестивал „Бедеф“ за децу и младе који воле да певају и желе да се опробају на сцени. Основна идеја овог фестивала је афирмација ауторског при-ступа музици, лирици па и ликовном изражају. Дечији центар, а пре свега хор „Бубамаре“ сад већ више од деценију је расадник како музичких и интерпретаторских тако ауторских талената. Генерације деце која су прошла кроз дечији хор учила су како да певају ауторске песме ментора хора, како да заједнички стварају, вежбају, живе за музику. Научили су да је музика место где могу да развијају индивидуалност у изразу али да је исто тако простор где уче да раде заједно, стварају, компонују, пишу песме … из ове мале фабрике музичких снова изашло је до сада неколико добрих и успешних бендова али и велики број деце која ће остати и убудуће посвећена музици.

У том смислу БЕДЕФ је донекле један он новијих пројеката Му-зичког центра „Бубамаре“ али су претходне године показале да је један од успешнијих.

Дечији фестивал БЕДЕФ се ове године одржава по трећи пут и то 4. и 5. децембра. У питању је Бечејски фестивал за децу и младе на којем они своју креативност могу да испоље кроз музику, стих и цртање. И ове године фестивал траје два дана. Први дан фестивала биће посвећен такмичењу у певању у две категорије и то за децу од од 7 до 10 година и за децу од 11 до 14 година. Такмичари ће као и претходних година певати ауторске песме хора „Бубамаре“. Пријаве још увек трају, до суботе 26. новембра. Заиста не могу да кажем колико ће бити такмичара јер у овом моменту нам пријаве још стижу свакодневно. Другог дана фестивала биће одржано  такмичење бендова у три узрасне категорије: прва од 9 до12 година, друга категорија за децу од 12 до 15 година и трећа од 15 до 18 година. Бендови се могу пријавити са две cover нумере. Оно што је новина ове године јесте категорија намењена  ауторским бендовима. Идеја је да деца без обзира колико добро технички владају инструментом добију прилику да наступају на бини пред публиком, да науче како да пре свега стварају али и да наступају заједно, да функционишу као колектив. Желимо да на сцени осете то заједништво толико да добију мотивацију за даљи рад и свој напредак. Иако пријаве трају до 26.новембра, за сада већ имамо пријављено 12 бендова, што је заиста велики успех у односу на прошлу годину. Током поподнева другог дана фестивала одржаћемо и радионицу цртања где ће деца уз помоћ менторке Елеонеоре Тол Степанов имати прилику да нам дочарају и ликовним радовима атмосферу тог дана. Морам да се захвалим и овог пута нашим спонзорима без којих овај фестивал не бисмо успели да реализујемо. То је пре свега Општина Бечеј и фондација Бетлен Габор али и наши локални предузетници попут фирме Тотпромет  i Grow Rasad.“ – рекла нам је Ђијанта Ловаш.