Народна библиотека Бечеј: Коцерт посвећен Ленону и Битлсима

У Народној библиотеци у Бечеју организован је у петак 17. децембра специјални концерт поводом годишњице смрти Џона Ленона. Песме Ленона и Битлса су пред многобројном публиком те вечери изводили чланови Музичког центра Бубамара, групе „Rock Bones“ и „Les Filles“ као и Трио Ковач. Програм посвећен Битлсима смислиле су и реализовале Елизабета Шијачић и Ђијанта Ловаш.

Елизабета Шијачић је присутним гледаоцима пре концерта дала уводну реч у облику писма Ленону о значају Битлса за светску културну баштину као и комплетног музичког опуса Џона Ленона.

„Њујорк је те кобне вечери 8. децембра 1980. већ увелико био обасјан духом претпразничне атмосфере. Спокој Божића заувек су нарушили хици који су одјекнули испред зграде Дакота. Ти хици, којима је Марк Чепмен желео да добије својих пет минута славе, нису заувек зауставили само срце Џона Ленона, ти хици су зауставили срца младих, који су расли и сазревали у будуће људе, васпитавани на идејама љубави, доброте, једнакости, које је Ленон опевао у својим песмама и које је промовисао кроз цео свој кратки живот. У име тих тада младих, ово је писмо за Џона.

Драги Џоне, ево прошла је 41 година од како те нема. У међувремену смо некако, не знам ни сама како, у склопу тих бурних, турбулентних, трауматичних година, порасли, сазрели, постали смо људи. Сада смо већ и старији од тебе. Усвојили смо вредности којима си нас учио. Али ти не можеш ни да замислиш колико је лицемерје 21. века у коме живимо. Све је мање једнакости међу људима (додуше, никад је није ни било), а све више дискриминације, све је мање доброте, а све више похлепе за новцем, за влашћу, за доминацијом, све је мање љубави, а све више мржње, све је мање истине а све више лажи и лицемерја. Свет је, Џоне, ти би рекао, отишао дођавола.

Али, буди спокојан. Ми нисмо одустали, нити ћемо. И даље смо бунтовни, и даље протествујемо против аутократије и даље се боримо против предрасуда, не миримо се са неправдом. У међувремену су дошле нове генерације, наша деца. Њима смо пренели твоје идеале о човечности. И ево их, ту су, певају и свирају твоју музику и музику Битлса. Они су ти који ће овај свет, једног дана, учинити достојним живота у њему. Све наде полажемо у њих.“

Ово писмо потисала је Елизабета Шијачић а онда су млади музичари почели да ређају познате хитове попут „Yesterday“, „Let it be“, „Love me do“, „Twist and shout“, „Girl“, „Hey Jude“.

Била је ово изузетна прилика да се и деца упознају са музиком која је можда за њих из неког другог времена али је истовремено и део једног културолошког и цивилизацијског кода који ванвременски и који свакако треба да упознају.