Народна библиотека Бечеј: Радионице у оквиру пројекта „Завичај онлајн“

Народна библиотека ће у оквиру пројекта „Завичај онлајн“ који финансира Министарство културе организовати серију летњих радионица за младе као промоцију завичајног стваралаштва. Серијал радионица намењен је пре свега завичајном стваралаштву жена кроз историју нашег града са посебним освртом на стваралаштво Драге Дејановић, Јулке Ђорђевић Хлапец и Гроздане Олујић. Ове радионице методолошки биће својеврсни итраживачки процес о животу, утицајима, раду ових уметница али и о историјском контексту у којем су стварале у друштвеном смислу.

Драга Дејановић о чијем раду смо слушали претходних неколико године на трибинама може да се условно речено назове и једном од првих феминисткиња у Србији ако се узме у обзир начин на који је живела и са колико храбрости и интегритета се суочавала са веома патријархалним друштвеним и уметничким околностима 19. века у Србији. Јулка Ђорђевић Хлапец с правом може да се сматра и најзначајнијом интелектуалком 20. века у Србији. Заједничко им је да су обе биле “наше“ Бечејке али поред тога, нажалост, и то да су готово потпуно пале у заборав, где данас њих спомињу само они који се можда уско баве историјом књижевности и женског активизма, док већина и даље не зна њихова имена, а о њиховом културном/књижевном/интелектуалном доприносу још мање.

Током овог пројекта предвиђено је да се обради веома обиман научни материјал уз менторску супервизију др Жарке Свирчев који ће младе учеснике радионица пре свега научити и оспособити да полеко уђу у методологију озбиљних научних истраживачких процеса, да науче на који начин се користе и селектују извори за научне радове, пишу научни текстови и сл. Оно што је такође веома битно за овај програм радионица, је и да учесници стекну праву слику колико су женске студије када је у питању било која делатност којима су се жене кроз историју бавиле са истим успехом као и њихове мушке колеге, компликованије и теже јер је количина података, релевантних и научних извора лимитиран.

Народна библиотека у Бечеју је почетком године конкурисала са овим пројектом на конкурсу Министарства за културу и информисање на којем је добила средства за реализацију. Основна идеја пројекта је да се млади путем case study принципа укључе у процес прикупљања материјала и истраживања о знаменитим женама општине Бечеј. Ово истраживање пратиће и онлајн презентација читавог процеса рада али и резултата. У оквиру сајта Народне библиотеке истраживачки радови као што је овај али и будући радови биће презентовани у оквиру формиране нове рубрике – Истраживања. Министарство је препознало овај пројекат као веома важан за подизање степена академског приступа завичајним збиркама али и женским студијама у локалним заједницама. Екипа ментора и учесника ће остатак овог лета провести углавном по архивима библиотека у покушају да склопи део мозаика, не само локалног, него и ширег, националног наслеђа.