Друштво

Наставак акције озелењавања општине Бечеј

Акција „Озелењавање града“ у организацији „The Mighty Mighty Bechejsˮ претходног викенда се наставила и то на две локације. Мештани Милешева и Дрљана су током два дана претходне недеље засадили око 70 садница, локације су биле око школе, код игралишта и амбуланте у селу. Месна заједница Милешево на челу са секретарком Далиборком Попов била је организатор садње „на терену“. У сарадњи са школом „Петефи Шандор“ акција ја организована тако да за децу из села која похађају школу или ту иду у вртић она буде и едукативног карактера. Деца су свесрдно помогала око садње, свако дете је добило своје дрво о којем ће се „бринути“. Ово је за њих била и одлична лекција из биологије, познавања природе али и лекција о одговорности сваког од њих у еколошком смислу. Предвиђено је да се у овој МЗ настави са сађењем дрвећа и да се у селу сукцесивно засади још око 250 садница.

Током претходног викенда и сами организатори, чланови организације „The Mighty Mighty Bechejs”, и други волонтери су у бечејском атару на путу према Новом Бечеју, на приватном поседу којег је власник уступио овој организацији, засадили још 300 садница. Овај посед има негде око 1.5 хектар земљишта једним делом већ под шумом.

„На скоро око пола хектара тог имања ми смо ту већ затекли прелепу шуму старих столетних стабала и то великих лепих дудова, јасена, кисељака, крушака, дуња. Само једно велико дрво крушке чије се гране спуштају све до земље је један мали еко систем за себе. То је лепо и видети а и одлично је за едукацију наших суграђана који су нам се овде придружили. Око те мале оазе у атару затекли смо велики број срна, зечева и других животиња и птица које су нашле своје станиште ту. Наш циљ је да од овог простора направимо мали еколошки парк, да тим животињама прижимо неко сигурније станиште и да читав тај простор који нам је уступљен озеленимо и освежимо новим стаблима. Има ту још сигурно скоро један хектар површине за садњу па смо одлучили да на јесен ту посадимо још око 500 до 600 садница и то измешаних врста: брест, јасен, липа и орах.“ – рекао нам је Синиша Томић, један од организатора

За сада су чланови „The Mighty Mighty Bechejsˮ урадили сађења која су планирали за ово пролеће сад им следе неке мало дугачије акције за афирмацију озелењавања Бечејске општине. У плану су покретање едукативних програма за младе и децу о заштити животне средине и важности озелењавања али и једна озбиљнија иницијатива која се односи на успостаљање позитивнијих прописа у оквиру локалне еколошке политике и бриге о зеленим површинама и шумама у општини Бечеј.