Економија

Natura esse: Анина мала радионица ароматерапије

Према неким дефиницијама појам ароматерапија означава контролисано коришћење етеричних уља у циљу постизања хармоније тела, ума и духа. Ароматерапија сваком човеку пружа могућност да на потпуно природан, нешкодљив начин, користи екстракте биљака којима ће одржати психофизичку равнотежу. Ароматска уља најчешће се користе за инхалацију, масажу или као купке, компресе (енглеска школа). Регистрована је као метода традиционалне медицине при Секцији за традиционалну медицину Српског лекарског друштва.

Ана Зорић је професорица биологије, живи и ради у Темерину. Ана је такође и сертификовани ароматерапеут који се нешто више од годи- ну дана бави прозводњом и продајом етеричних уља у својој онлајн радњи. О томе шта је то ароматерапија, како је дошла на идеју да се бави овом терапеутском методом и који су бенефити коришћења ароматичних уља питали смо Ану да нам одговори за овај број Бечејских дана.

Шта је ароматерапија, чему служи и како се користи?
Ароматерапија је део велике фитотерапије, у којој се различитим употребама биљака (чајеви, тинктуре, мацерати…) лече болести, ране, психичка стања. Она подразумева употребу етеричних уља, високо концентрованих једињења, есенције биљака. Алтернативна је грана медицине и тренутно веома популарна. Етерчна уља се користе у испаривачима, аромалампама где се усвајају дисањем преко плућа, масажама где су етерична уља разблажена базним уљем и усвајају се преко коже, ту су још и компресе, купке. Поправљају расположење, мотивишу на промене, нуде мир, обезбеђују енергију и јачају одбрану организма. Звучи превише? Не, не, јака, јача од 100 шољица неког чаја, заиста делују!

Одакле идеја да почнете да се бавите ароматерапијом?
Као професорици биологије одувек ми је било занимљиво да читам о невероватним деловањима биљака, како се гаје, када беру, где се могу понаћи и како их најбоље искористити. Супруг ми је из Бугарске донео етерично уље њихове невероватне руже (Rosa damascena) и нисам могла да се не запитам шта још постоји у том свету. Читајући, истражујући, пробавајући ушла сам у свет мириса и побољшала своје расположење, ниво енергије, здравље, и све то потпуно природно. Затим је уследио курс, набавка стручне литературе, па онда и мој производ.

Колико дуго се тиме бавите?
Од курса је прошло нешто више од годину дана, а субјективни осећај је да траје много, много дуже.

Колико је креативан тај посао, колико је времена потребно за почетни део процеса истраживања?
Креативан колико год ви то желите! Можете се сами одлучити за испробавање и комбинацију мириса, али кад завршите курс, добијете тачна усмерења шта се слаже са чиме, ако је до мирисне комбинације, ако је до лековите комбинације онда пратите биљна дејства. Лаванда се слаже са великим бројем других етеричних уља, цитрусима, четинарима, тамјаном, а има и широк спектар деловања. Креацију мора да прати знање и опрез, јер су високо концентрована и олака употреба може да изазове реакцију сличну опекотинама уколико се употребљава на кожи. На кожи се етерична уља употребљавају искључиво разблажена неким базним уљем, као што су уље маслине, кокоса, коштица грожђа, јојоба, коштица кајсија, лешника или неког другог. А колико је времена потребно за почетни део истраживања исто зависи да ли то радите сами или завршите курс, да ли вам је доступна литература, причате ли енглески језик. У последње време, већина произвођача и продаваца етеричних уља на својим сајтовима нуди прегршт информација о појединачним уљима, али и о ароматерапији, употреби, па је то можда одлична полазна тачка. Све зависи колико времена можете и желите томе да се посветите. Мој савет је увек, за почетак свега пар различитих етеричних уља, употреба дифузора и онда полако. Одведе вас пут до 40так различитих етеричних уља у свакодневној употреби, како стварате сопствени бренд. А пут је још у развоју: етерична уља се издвајају од скоро 300 различитих врста биљака!

Које све производе можете понудити у својој радионици?
У понуди су Roll on боце, у којима се етерична уља помешана, разблажена базним уљем и спремна за употребу. Тренутно их има 14 различитих, а ја сам увек расположена да направим и неки по жељи или потреби купца. Ту су Headache против главобоље, Energy за мало додатне воље и снаге, Immune за јачање имунитета, ПМС ублажава симптоме предменстуралног синдрома, Desire појачава сексуалну жељу код жена, Acne stop исушује бубуљице, Nail serum јача и лечи нокте, Happy поправља расположење, Focus јача концентрацију и памћење, Stressless смирује код анксиозности и стреса, Sleep tight помаже да утонете у сан, Bug bite омогућава престанак свраба и црвенила код уједа различитих инсеката, Young skin спречава настанак нових бора, смањује ожиљке, стрије, изузетан је за кожу и Happy baby помаже бебама старијима од 3 месеца код проблема грчева, затвора, раста зубића.

Како набављате материјал, сировине за рад?
То је била једна авантура, пуно продаваца, увозника, а на свакој етикети стоји 100% чисто етерично уље. Није то нимало једноставно, испробала сам девет различитих брендова док се нисам одлучила. Тестирала, користила, пробавала. Олакшање је када наиђете на произвођача, па га упознате, чујете његове, тачније њене разлоге и амбиције због којих је у овом послу. И одушевите се! И једва чекате поновну наруџбину и сарадњу. Тренутно их имам 3 добављача, јер нико нема комплетну понуду етеричних уља које користим. Сва уља која се могу произвести у Србији купујем искључиво директно од произвођача, јер ми то гарантује квалитет и терапеутски ефекат етеричног уља, а таквих је доста: камилица, нана, лаванда, бор, смиље, мушкатна жалфија…

Да ли имате адекватан простор за рад?
Тренутно се сва магија одвија за нашим трпезаријским столом, чим два мала помагача утону у сан. Планова има, адаптира се мирисна радионица, али је потребно још времена до потпуне реализације.

Колико је исплатив тај посао?
Надам се да ће постати. Још увек новац улажем, уља, штампа, маркетинг, књиге. Проширивање понуде, можда неке радионице, машта ради и ово је све свеже и на почетку.

Да ли имате неке сезонске специјалне понуде?
Пошто је ово прва сезона, смишљам их у ходу, а планирам и да их буде више у будућности. Производи се поручују на Инстаграм или Facebook профилу, комуникација са корисницима обично тече порукама, а производе шаљем брзом поштом. Сваки производ се прави по поруџбинама, а рок трајања једног Roll on-а је 8 месеци.