Nem csökkent a magyar elsősök száma a községben

Óbecsén tartotta egyik központi tanévkezdő ünnepségét a Magyar Nemzeti Tanács

Tolltartó, betűkirakó, metalofon, vonalzókészlet, vízfesték, olló, gyurma, kollázspapír, zsírkréta, ragasztó, tempera, ecsetek, rajzblokk, filctoll, abakusz, sok kis füzet, tornazsák, ugrálókötél, Gőgös Gúnár Gedeon, egy Mézeskalács és egy írásvezető – ennyi mindent tartalmazott az a tanszercsomag, amit az új iskolatáska mellé kapott augusztus utolsó napján Óbecsén több mint 80 elsős kisdiák a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben megtartott központi tanévkezdő ünnepségen.
Óbecse község területén évek óta közel 150 magyar elsős indul iskolába, azzal, hogy az idén Péterrévén és Bácsföldváron növekedett a gyerekek létszáma a tavalyi évhez képest. Vajdaság-szerte 1400 elsős örülhetett Magyarország Kormánya, továbbá a Bethlen Gábor Alap és a Rákóczi Szövetség közös ajándékának.
A gyerekeket Potápi Árpád János, a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte.
– A tavalyi év A nemzeti összetartozás éve volt, az idei év pedig A nemzeti újrakezdés éve. Nincsen szebb újrakezdés, mint hogy felújított művelődési házakat, iskolákat, óvodákat, templomokat adunk át, és az újrakezdéshez mindig kellenek a gyerekek is. Számunkra minden magyar fontos, még inkább így van ez, ha a gyerekekről, fiatalokról beszélünk, hiszen ők viszik tovább a nemzetet. Jó látni azt, hogy az idei évben emelkedett a Vajdaságban a magyar osztályokba beiratkozott kisgyerekeknek a száma. A diákok hamarosan megkapják az oktatási-nevelési támogatást is, sőt az idei évtől nem csak az óvodásoknak és iskolásoknak, de a bölcsődéseknek és a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak is jár majd a 22.400 forint – jelentette ki Potápi Árpád János. A gyerekeket mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is köszöntötte.
Az ünnepségen jelen volt Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Vicsek Annamária oktatási államtitkár, továbbá az MNT és az óbecsei önkormányzat több képviselője is.

F.R.