ДруштвоСервис

Незаконито одлагање отпада, три радника кажњена у Потисју

Потез у Медењачи код Мртве Тисе већ одавно неким грађанима служи као мала локална депонија. Веома честа појава је да смеће бацају и у Мртву Тису, али овог пута су радници комуналног предузећа „Потисје-Бечеј“ током редовне руте прикупљања смећа поред пута избацили већу количину пепела из камиона. Очевици су на друштвеним мрежама објавили фотографије. Неки од њих тврде да је из камиона бачена и одређана количина џакова са смећем као и грађавински шут. Већ тог дана када се информација појавила на интернету одреаговало је и руководство овог предузећа, а већ сутрадан је сазвана конференција за штампу где се новинарима обратио директор „Потисје-Бечеј“ доо, Золтан Фејеш.

„На почетку желим да кажем да сам ја директор Потисја, ја ћу говорити о свему што се десило, јер сам ја одговоран за рад предузећа. Када причамо да је нешто добро урађено прихватам заслуге, али и за оно што не ваља ја преузимам одговорност и спреман сам да сносим консеквенце. Обавестио сам и осниваче, локалну самоуправу, био сам код председника општине и њему сам рекао шта се десило.

Наиме, јуче у току радног времена једно наше возило је по редовној процедури скупљало смеће у Медењачи. Радницима се у задњи део камиона који се зове кашика заглавило више пепела и пошто се тај задњи део камиона слеже јер је старије возило у питању (16 година) они нису могли да наставе рад. Када се тако нешто деси постоји процедура по којој се возило одвезе на депонију и тамо се то очисти. Никада до сада радници нису урадили то што су сада урадили тј. избацили пепео, смеће поред пута. У питању су три радника и од тога су два почела да раде скоро, један од њих је почео у новембру, други почетком децембра, али трећи има више од 12 година радног стажа, он није неискусан. Сви радници су прошли обуку и знају како треба да се поступа са смећем и шта треба да раде. Они су у Медењачи стали очистили кашику, избацили су пепео поред пута и да су га после покупили и ставили у возило по прописима не би се ово десило и не би ми сада имали овај проблем, али они то нису. Њих тројицу је једноставно мрзело да изађу на депонију да испразне возило и да се врате назад на своју руту. Ми у предузећу кад смо сазнали шта се десило шеф њихове службе је изашао на лице места и сликали смо шта су избацили, а затим очистили тај простор. По електронским медијима и на друштвеним мрежама се појавила информација у коментарима да су наши радници из камиона избацили и џакове са смећем, али ми тврдимо да они то нису урадили, само је пепео био у питању. На земљи се лепо види траг гума и сва наша возила су опремљена са системима за праћење, мери се километража и прати кретање.

Као што видите ми смо одмах одреаговали на овај прекршај и већ јуче до 14 часова то је покупљено и очишћено и одговорни су санкционисани. Покренули смо и поступак дисциплинске одговорности да утврдимо шта се и како десило, формирана је дисциплинска комисија и Звонко Дајевић, технички руководилац, је председник комисије, у њој су још и Ценц Јован као шеф оперативе и Јеленић као правник и записничар. Радници су дали писмене изјаве шефу затим су и пред комисијом дали изјаву, упознати су са својим законским правима с тим да је заседању комисије присуствовао и председник синдиката јер имају право на то.

Признали су кривицу и рекли да знају како треба да се ради, поступа, да су прошли обуке, да им нико од претпостављених никада није рекао да могу да просипају смеће поред пута или неко друго место сем на градску депонију, да су то самовољно урадили и да никог од претпостављених нису обавестили да имају проблем са возилом, свесни су своје одговорности, један радник је сам дао отказ, остали радници су кажњени, изречена им је мера по Закону о раду умањење од 20 посто плате следећа три месеца. Возач је на месец дана пребачен на радно место утоваривача смеће што је такође мања плата и сви су добили упозорење пред отказ, оно важи 6 месеци и уколико било какав прекршај учине у следећих пола године аутоматски им престаје радни однос. Ово се свакако рефлектује и на остале раднике. Сви радници ће поново ићи на обуку како треба да се ради. Они имају обуке о препознавању отпада, о препознавању опасног отпада, обуку о заштити и безбедности на раду. Жао нам је што се то десило и извињавамо се у име целог колектива јер нам је јако криво да вредни и савесни радници који добро раде свој посао потпадну под категорију ових радника који су неодговорно поступили. У тим коментарима на интернету нико није именован, речено је цело предузеће. Цело предузеће није такво, већина радника ради свој посао савесно и добро. Веће санкције по Закону о раду нисмо могли да одредимо, али мислим да смо брзо реаговали.

Неко је на интернет порталу изнео и оптужбу да ми избацијемо смеће, па онда наплаћујемо чишћење дивљих депонија. Од 2015. године, од кад сам ја у овом предузећу, Потисје-Бечеј ниједан једини пут није наплатило чишћење дивљих депонија. Ми смо у ове четири године неколико пута уклањали и чистили дивље депоније без накнаде као друштвено одговорно предузеће као што смо и сакупљали смеће са јавних површина и то нисмо никада ником фактурисали. Ипак, сада могу одговорно да тврдим да се овако нешто неће поновити.

Када су неке евентуалне последице у питању избачен је био обичан кућни пепео из домаћинства који није опасан отпад, нема никаквог лошег утицаја на екосистем, биоразградљив је“. – рекао је Золтан Фејеш

На питање да ли је потребно да се на том потезу код Мртве Тисе поставе контејнери Золтан Фејеш је одговорио да није неопходан, јер се редовно односи отпад испред кућа и салаша без обзира на количину смећа.
„Ми увек покупимо све што све што се изнесе испред куће, сваки џак ако стоји поред канте ће бити покупљен без обзира колико их има. То не наплаћујемо. Већина општина има један дан годишње кад односе кабасти отпад, после тога наплаћују одношење. Ми у општини Бечеј радимо два пута годишње и то по две недеље односимо кабасти отпад, тако да нема потребе за додатним контејнерима. Ми живимо од тога што наплатимо на тржишту и не добијамо дотације из буџета. Ми и са тих салаша тамо редовно односимо смеће, улазимо на земљане путеве и односимо смеће.“

Могуће камере за надзор над дивљим депонијама

Тренутно је у Општини у процедури и један предлог „Потисје-Бечеј“ да се на одређена места постави надзор, камере.
„Када се планирао буџет за 2020. годину видели смо да постоје предвиђена средства за екологију и заштиту животне средине и да је један део средстава предвиђен за куповину контејнера. Код нас на састанку тим поводом била је начелница Милица Нешић овде и рекли смо јој да не опредељују никаква средства за Потисје Бечеј, не требају нам та средства и предложили смо локалној самоуправи да се купе две, три мобилне камере које се соларно напајају и поставе као видео надзор на местима где се стварају дивље депоније. Данас је све то лако електронски повезати и на тај начин би имали преглед из општине на свим критичним местима у Бечеју, Градишту, Петровом Селу. Те камере по потреби могу да се премештају. Видећемо онда ко је бацао смеће, идентитет особе, регистарски број возила. То је сад у процедури да се одобри. Ми смо рекли и да ће Потисје из својих средстава купити једну камеру. То смо покренули у новембру прошле године. За преглед тих снимака ипак мора бити задужена општина, јер Потисје није контролни орган, ми немамо права никога да санкционишамо и да пријављујемо, то раде инспекције“ – рекао је Золтан Фејеш.