ДруштвоСервис

Орезивање и уклањање сувих стабала у Горанском парку

Јавно предузеће ЈП „Комуналац“ је за потребе ванредног пролећног одржавања Горанског парка због других текућих послова, не-достатка радне снаге и запуштености парка ангажовало фирму из Новог Сада да помогне да се парк уреди, у питању је Студентска задруга „Машинац“. Радници ове задруге заједно са радницима ЈП „Комуналац“ већ скоро недељу дана у парку орезују и секу сува стабла и уређују остало растиње. Према речима директора овог јавног предузећа циљ је првенствено да се уреде најпрометнији делови парка и трасе којима обично шетају грађани као и рекреативна зона са трим стазом, то је за сада приоритет. Ова инвестиција, уређење парка је вредна 2 милиона динара са порезом и ова средства ће предузеће издвојити из редовног дела буџета за уређење зелених површина. Радови у парку ће трајати још десетак дана у зависности од временских прилика. Парк је већ сада видно проређен, то ће бити мање уочљиво кад озелени али свакако биће још много посла да Горански врати свој некадашњи изглед.

„План је да урадимо орезивања на око 170 стабала и да оборимо око 70 сувих стабала у овој првој фази, али ће предузеће у складу са осталим пословима у граду и могућностим и даље наставити са уређивањем Горанског парка.“ рекао је директор Плавшић.

Кресање површине парка са свих страна (хотел, термални, базен, тениски терени, нови објекат који се гради у парку код улаза из улице Милоша Црњанског) као и дугогодишње неодржавање потпуно су изменили облик Горанског до непрепознатљивости. Јавно предузеће за сада не ради и садњу новог дрвећа и садница јер је потребно да се припреми простор, да се избуше пањеви да се набаве адекевтане саднице, то јесте у плану, али за сада још о томе нема конкретнијих информација. Општина, према речима директора, планира и додатна средства за инсталирање новог мобилијара и још неких садржаја али ће о томе обавестити јавност када буде имао конкретније информације.

Стабла и грање које је посечено биће у сарадњи са Центром за социјални рад подељено социјално угроженим породицама. ЈП „Комуналац“ и Центар за социјални рад имају уговор о томе и то је сада стандардна пракса.

Јавна расвета у парку на мети вандала од постављања

Од самог почетка од када је пре сада већ 2 године постављена јавна расвета у парку са украсним канделабрима дуж главних стаза, она је веома популарна лака мета вандала. У овом тренутку више ниједна сијалица није у функцији у парку (било је укупно 46 стубова са по неколико сијалица), са стубова су поскидане сијалице, држачи су и поједини стубови сами ишчупани из лежишта. Већина коментара на друштвеним мрежама и у јавности је била и на то да та расвета није била адекватног квалитета па је „олакшала“ посао и вандалима у парку.

„Предузеће које има уговор са нашим предузећем за одржавање јавне расвете (Електро Лив је у питању) добило је налог пре десетак дана да се комплетно среди јавна расвета у Горан-ском парку, они тренутно на томе раде. Раде и на изливању бетонских темеља који су се такође показали проблематични, да буду мало већи, радиће и измену свих елемената на кан-делабрима који су неопходни, урадиће и све што је могуће да би предупредили будуће вандалске нападе и да би учврстили стубове и побољшали јавну расвету. Имамо обећање да ће и то током марта месеца бити готово јер имамо већ скоро сав материјал или су делови наручени.“ – рекао је Жељко Плавшић.

Одржавање јавне расвете у парку (и још неким другим по-вршинама као што је шеталиште на Тиси) није подручје на које се односи уговор о јавно/приватном партнерству који је Општина пописала крајем прошле године, па је то и даље у надлежности ЈП „Комуналца“ за чега постоје опредељена средства у годишњем буџету која су према речима директора Плавшића сада много мања од када је потписан овај уговор, јер је много мањи обим одржавања.

О неком евентуалном улагању у надзор и у камере у парку директор Плавшић је рекао да они немају ни средства, али ни ингеренције да у тако нешто инвестирају.