Друштво

Нова школска година

… за сада редовно у Бечеју, часови 45 минута

Као што је министар просвете Бранко Ружић најавио ова школска година је почела 1. септембра али не свуда на исти начин. За све јединице локалне самоуправе у Србији биће примењена три модела рада у школама која ће зависити од укрштања података о броју вакцинисаних, заражених, проценту позитивних тестова и поштовању мера.

Први модел припадаће потпуно сигурном окружењу где образовно-васпитни рад може да се одвија непосредно у школи за све ученике у одељењу истовремено. Деца седе заједно у клупама, носе маску само док разговарају или одговарају, вакцинисани наставници не носе маску док не приђу ученику на раздаљину од 1,5 метара, објаснио је министар. За сада у Бечеју примењује се овај модел.

Други модел, навео је Ружић, је комбиновани модел сличан прошлогодишњем за ученике седмог и осмог разреда и средњошколце што би значило да би један дан радили онлајн, а други дан имали непосредну наставу. Разлика у односу на прошлогодишњи модел за средње школе да се та смена врши на дневном нивоу, а претходне године је било на недељном нивоу, тим за процене може да спусти овај модел и за пети и шести разред и да уколико има више од 16 ученика у одељењу делили би се на групе.

Трећи модел представља оне најугроженије јединице локалне самоуправе и за те школе је припремљена онлајн настава за средњошколце, а за основце комбинована настава. Од првог до четврог разреда ишли би на часове од 30 минута и као и прошле године делили би се на групе мање од 16 ученика. Други циклус од петог до осмог разреда смењивали би се у моделу наставе у дану.
Треба напоменути и да постоје одређена правила и у оквиру самих школа и то пре свега она која се односе на ситуације када има заражених у оквиру једог разреда. Наиме, ако се једно дете разболи у групи или одељењу сва деца носе маске, а ово дете се издваја и иде у карантин. Ако буде двоје оболелих та група или одељење ићи ће на десет дана онлајн наставе.

Невезано за вирус, у школама од ове године уводи се још једна новина. Школска година почиње интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“.