Нове канцеларије за КЗМ и омладински клуб

У петак 7. маја и званично су отворене нове просторије Канцеларије за младе у општини Бечеј. У самом центру града на градском тргу, у просторјама некадашњег Креативног центра Градског позоришта млади у Бечеју добили су свој нови уређен простор за рад. Свечаном отварању присуствовали су Вања Удовичић, министар за спорт и омладину и Дане Баста покрајински секретар за спорт и омладину, уз домаћине Драгана Тошића, председника општине Бечеј, Дијану Петер, координаторку КЗМ и Данета Мандића, члана ОВ за спорт, омладину и туризам. У уређење и опремање канцеларије уложен је 1,5 милион динара, идејно решење је младе Катарине Попов, архитекте из Бечеја, а на састављању намештаја, као и свим осталим детаљима, радили су млади волонтери. Млади и волонтери су поздравили госте отварања на улазу делећи грађанима и гостима мале поклоне у виду мајица и чоколада.
Након свечаног отварања током којег су сви гости и домаћини пуштањем разнобојних балона обележели почетак рада канцеларије новинарима су све обратили најпре председник општине Драган Тошић који је изразио задовољство што су млади добили леп и функционалан простор за рад.

“Желим пре свега да се захвалим младима из општине Бечеј, као и њиховим кординаторима Дијани Петер и Данету Мандићу који су покренули целу ову причу са Канцеларијом за младе и да се посебно захвалим Министарству спорта и омладине и министру Вањи Удовичићу. Оно што ми је посебно драго је чињеница да је отворена канцеларија за младе овде у простору Позоришта у данас у Бечеју. Ми смо и у претходном периоду отворали и уређивали мале канцеларије за младе у насељеним местима. Отворили смо канцеларију у Бачком Петровом Селу и у Бачком Градишту. Следећа канцеларија коју ћемо завршити у наредних месец дана и отворити је канцеларија за младе у Милешеву. Као што можете да видити овде ово је веома лепо урађено. По томе како је опремљена ова канцеларија ја мислим да је једна од лепших у Војводини и сигуран сам да ћемо наставити у том маниру и у том темпу да радимо за младе у нашем граду. Општина Бечеј у овом тренутку има доста инвестиција, доста се ту фабрика отворило, доста је у припреми, као и радови на спортским и културним дешавањима овде у Бечеју али све то морају да прате млади и из тог разлога издвајамо оволико средстава како би они пронашли свој кутак и реализовали неке своје идеје.“ рекао је Тошић.

Покрајински скеретар уа спорт и омладину Дане Баста је такође поздравио отварање нових просторија.
„Покрајински секретаријат за спорт и омладину је у претходним годинама подржавао општину Бечеј у свим инвестицијама у спорту и за младе. Ваша бечејска КЗМ је једна од свакако најактивнијих Канцеларија за младе на територији Аутономне покрајине Војводине, очекујемо од њих да и у наредном периоду буду активни и да буду креативни, какви млади треба да буду. Секретаријат за спорт и омладину ћеи у наредном периоду наставити да подржава пројекте из ове општине.“ рекао је Дане Баста.

Након отварања новинарима се обратио и министар Вања Удовичић.
„Морам искрено да кажем да ми је драго да сам данас у Бечеју. Првенствено зато што сам кроз пређашњу каријеру имао много и срећних и тужних тренутака остварујући спортске резултате овде и као што је рекао председник општине Министарство омладине и спорта у претходном периоду показало је разумевање за све пројекте из Бечеја. Желели смо да помогнемо и рад локалне самоуправе али и рад свих младих кроз омладинске организације и да побољшамо услове за положај младих овде на територији општине Бечеј и да омогућимо младима да буду креативнији и да науче да се самоиздржавају кроз разне пројекте и програме које смо заједнички или финансирали или суфинансирали. И чињеница да смо данас сви ми овде заједно дошли да подржимо младе у општини Бечеј, говори колико је Канцеларија за младе општине Бечеј била успешна у претходном периоду. Управо сви ови овде млади људи су урадили то својим деловањем и зато смо ми сви ту да им помогнемо, да има дамо подршку и да их усмеримо да у наредном периоду буду још агилнији, да још више конкуришу за пројекте, да још више покушавају да раде што квалитетније програме а да ћемо ми сви заједно са председником општине и са покрајинским секретаром али и са целокупним мојим кабинетом бити ту да подржимо сваку креативну и добру идеју младих, не само овде у Бечеју него и на територији целе Републике Србије. Драго ми је да једна од најстаријих Канцеларија за младе у целој Србији данас отвара нови простор, добија више квадрата, више простора да могу млади боље да се изражавају, да могу квалитетније и боље да покажу своје идеје и драго ми је да су у претходном периоду показали да не одустају од својих идеја, да су жељни доказивања, да су жељни да померају границе, да су жељни да буду истински мотив свима нама да заједничким деловањем учинимо Бечеј квалитетнијим местом за младе али и за све грађане општине Бечеј. Желим да се захвалим председнику општине на изузетној подршци омладинској политици. Бечеј јесте једана од општина која има у потпуности сређену омладинску инфраструктуру, он својим деловањем показује да итекако мисли о младима и о будућности. Податак да и свако насељено место на територији општине Бечеј има омладински клуб а да поред тога има овако сјајну канцеларију за млада, има уређену омладинску политику и има могућност да се млади изражавају на прави начин. То показују колико је положај младих овде веома добар и колико општина размишља о положају младих. Желео бих такође да се захвалим и покрајинском секретару јер у претходном периоду покренули смо значајне пројекте на територији Аутономне покрајине Војводине са жељом да омогућимо младима да могу на квалитетнији начин да проводе своје слободно време и да могу да својим деловањем учине своје место, Војводину и целу Србију бољим местом за живот.“ рекао је министар.

Дијана Петер, координаторка канцеларије за младе у општини Бечеј је на крају свечаног отварања нових просторија рекла:
„Отварањем нових просторија Канцеларије за младе која испуњава услове да функционише и као омладински клуб заправо унапређујемо досадашњи континуирани рад за младе која постоји од 2006. године јер Канцеларија од тада има континуитет у свом раду. Ова нова просторија која је заиста савремена и има модерну опрему одговара на потребе интересовања младих. Нови простор ће бити кутак за идеје и иницијативе младих који ће и користити овај простор. Поред младих чланова Канцеларије за младе овај простор ће моћи да користе и друге организације којима је потребна нека просторија за остварење њихових идеја и активности. Биће доступна свима онима који пружају квалитетан садржај младима на територији општине Бечеј.“ рекла је Дијана Петер.