Опет уништен део јавне расвете у Горанском парку

У уторак 11. маја у јутарњим часовима у Горанском парку непознати починиоци су током претходне ноћи оштетили и изломили стубове и светиљке јавне расвете дуж стаза. Ујутру је дојављено предузећу ЈП „Комуналацˮ, које је задужено за одржавање парка и расвете какво је стање у парку. Ово предузеће поднело је пријаву, полиција је изашла на терен, направила увиђај, урађена је форензичарска анализа и обавештени су сви надлежни органи о томе укључујући и Општину Бечеј која је оснивач јавног комуналног предузећа.

Од када је постављена расвета у овом парку, на овај начин са декоративним канделабрима дуж стаза 2016. године, ова расвета је сваке године у летњем периоду предмет вандалски инцидената и уништавања. Ово је четврти по реду (годишњи) вандалски чин већих размера када је уништавано на десетине светиљки. Током претходна три напада вандала на расвету у парку направљена је велика штета али је ово предузеће поправило уништене стубове и светиљке.

На терен је изашао и директор ЈП Комуналац који је сазвао и конференцију за новинаре на лицу места. Светиљке су лежале поред стубова углавном разбијене, поломљене док је један стуб био изваљен из лежишта.

Жељко Плавшић, директор ЈП „Комуналац“

„Јавна расвета је овде постављена 2016. године. Вредност те инвестиције је била око 5 милиона динара, након тога скоро сваке године до данас се понављају веће штете и вандалски напади. Ово синоћ је био укупно четврти пут. До сада смо на поправке и на реконструкције расвете након оштећења из буџета претходних година утрошили неких 1.5 милиона, груба процена је да је ово данас штета која је учињена на 11 светиљки и да ће поправка опет коштати негде око 450 хиљада динара. Случај смо, наравно, пријавили полицији и Општини Бечеј. Данас сам вас овде позвао јер овим путем имам потребу да информишем јавност и да покажем колико је значајно да ово једном зауставимо. Заиста више нема смисла ни сврхе непрекидно поправљати то што остаје за вандалима сваке године. Ово је уједно и апел свим грађанима и субјектима да пробамо заједнички да утичемо да се ово спречи и више не дешава. Данас је од укупно 29 светиљки уништено 11. Сад је већ скоро 2 милиона динара потрошених средстава за поправке за ових неколико година, то је скоро 40 посто од укупно уложених средстава у постављање читаве расвете у парку. То су озбиљна средства која се финансирају из буџета града. Ту нису урачунате још и ситне штете које се често дешавају где су обично уништене, једна до две светиљке које ми одмах поправимо.“ рекао је Плавшић.

Директор Плавшић је такође рекао да је порука данас за јавности да сви грађани треба да буду ангажовани и ако могу да нешто учине да се ово спречи убудуће то и ураде. Поручио је грађанима Бечеја да се сви понашају одговорно и да када примете несавесно понашање група грађана или појединаца, одмах то пријаве надлежним органима. Он је рекао и да грађани морају да буду информисани шта ово све значи и за њих, за комфор, за коришћење парка и да је са општином договорено да се за сада неће поправљати ови уништени канделабри тј. тај део јавне расвете у парку све док се не уради видео надзор у парку. Тек након тога ће се поправити и обновити јавна расвета која је уништена. Он је рекао да је сад очигледно да нема другог начина осим да се поставе свуда видео камере да чувају скоро све шта нам је значајно да сачувамо. Сада следи стручна анализа и процена како да се то уради да што буде боље покривен читав парк, овим надзором. До тада ће парк бити у мраку, бар део које су покривале ових 11 светиљки. Када је видео надзор у питању још није учињена процена колико би коштао тај видео надзор да заиста буде ефикасно постављен. Још није урађен пројекат за то као ни и предрачун радова. То ће се радити следећих месец или два по хитном поступку, да се процес интензивира. Парк не може дуго бити у мраку.

На питање новинара да ли је добра идеја оставити парк у мраку без обезбеђења неколико месеци и то у сезони кад се парк највише користи. Директор Плавшић је рекао да је за сада такав договор са општином као оснивачем али све још може да се другачије реши ако буде додатних проблема и да се ситуације још може размотрити.

На питање новинара зашто се одмах већ након првог вандалског оштећење расвете није урадио видео надзор Плавшић је рекао да су се пре свега водили резоном да су грађани разумни и да се то неће поновити, нису могли ни да претпоставе да ће то да буде годишњи редован догађај. Испоставило се да се вандалима не може стати на пут, да починиоци најчешће не буду пронађени. Полицији је сваки пут поднета пријава али Плавшић није знао да каже да ли је и у једном од претходна три поступка ухваћен починиоц и да ли је било судског процеса. Рекао је да нема информација о томе.