Друштво

Нови камион за одношење смећа и поскупљење услуге

Крајем октобра комунално предузеће „Потисје Бечеј“ добило је дугоочекивани нов камион за одношење смећа, који је купљен на лизинг. Реч је о камиону марке Ивеко Штумерове надоградње. Цена камиона је 130 хиљада евра, плаћање је на 60 месеци, а прва рата у висини од 2.160 евра је плаћена. Возило има две године гаранције, а предузеће где је камион купљен у том периоду обезбеђује сервис и одржавање. Куповином овог камиона знатно ће бити олакшан рад овог предузећа, уштедеће се време у одношењу смећа, самим тим и грађани ће бити задовољнији услугом, а и радницима ће бити олакшан рад на терену.

Оно што је још ново у овом предузећу јесте да је од 1. новембра поскупела ова комунална услуга те ће грађани за домаћинства са мање чланова, односно они који имају мању канту плаћати 266 динара, док ће они са више чланова и кантом од 120 литара уместо досадашњих 335 динара плаћати 398 динара, што је за 19 одсто више. Међутим чак и након повећања цена ова комунална услуга у нашем граду ће и даље бити најјефтинија у околини, кажу у Потисју.

– Општина Бечеј је 2011. године усвојила Локални план управљања отпадом и тим планом је предвиђено да цене треба да се крећу на нивоу од 401 до 481 динар како би могли не сметано да се обављају општи послови овог предузећа. Ми смо још увек испод тих цена, али и са овим повећањем моћи ћемо стабилније да послујемо. Трудили смо се до сада па ћемо тако и наставити да се трудимо да свим грађанима уредно однесемо смеће. Само да подсетим све да се некада наплаћивало одношење додатног џака 50 динара, откада сам ја директор то се не ради, ми данас однесемо сво смеће које грађани изнесу испред својих кућа изузев грађевинског шута, истиче директор „Потисја Бечеј“, Золтан Фејеш.

Колико су грађани ревносни што се тиче плаћања ове комуналне услуге говори чињеница да је послато преко 2000 опомена преко адвокатске канцеларије. Било је полемике око тога зашто се опомене шаљу преко адвоката:

– На рачунима које грађани добијају сваког месеца написан је дуг из претходног периода тако да су уредно обавештени о својим дуговањима али и даље не плаћају. Друга ствар јесте да пракса говори да је грађанима некако најтеже да плате одношење смећа с`обзиром да ми нисмо у ситуацији као Електровојводина да можемо да им искључимо струју или као Водоканал да можемо да им заврнемо воду и слично, додаје Фејеш.

Ипак задовољавајућа је чињеница да је у последњем периоду наплата са 50 одсто подигнута на 85 одсто, а тренд повећања наплате говори о томе да људи ипак схватају и поштују то што се ради, сматрају у Потисју.

Од 1. јануара следеће године по закону за сваки дуг обрачунаваће се и затезна камата што до сада није био случај.

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *