ДруштвоСервис

Нови камион за прикупљање смећа

Комунално предузеће “Потисје-Бечеј“ доо је на лизинг узело још један камион за прикупљање смећа марке „Ивеко“ чија је вредност 145.000 евра. Рок за исплату овог камиона је 5 година. У четвртак 21. марта је директор предузећа и свечано преузео од произвођача кључеве за нови камион које је одмах проследио будућем возачу. Ово возило ће се одмах након преузимања наћи и на улицама општине Бечеј. Представник „Ивека“ је уручио и нова заштитна одела за будуће возаче камиона, поклон ове компаније. За овај нови камион директор Фејеш је рекао да је он сада најквалитетнији и најсавременији који Потисје има у свом возном парку, савременији и квалитетнији и од оног што је средином прошле године добијен из донације ГИЗ-а у оквиру пројекта запошљавања припадника ромске заједнице. Овом приликом Золтан Фејеш је најавио за следећу годину куповину још једног камиона, још савременијег и са већим капацитетима.

Након преузимања возила у просторијама „Потисје-Бечеј“ одржана је конференција за штампу и коктел за узванице на којој су поред директора Фејеша говорили још и подсекретарка покрајинског Секретаријата за урбанизам и животну средину, Бранкица Табак и председник синдиката радника „Потисја-Бечеј“ Јожеф Сакал. Золтан Фејеш је говорио о иновацијама, инвестицијама као и о структури рада предузећа у претходе 3 године, од куповине нових возила, уређења депоније (новина су канцеларијски контејнери који су ових дана постављени на локацију и опремљени, уведен је интернет на депонији…), започињања пројекта примарне селекције отпада на територији целе општине Бечеј до успостављање реда у финансијама предузећа, смањења заосталих дугова, повећања наплате на 90 %, редовне исплате радницима зараде. За све ове инвестиције, укључујући и улагања у нову опрему и возила, на месечном нивоу кредитно задужење Потисја је око 565.000 динара а приходи су око 7,4 милиона што је мање од 10 посто.
Приоритет за улагање је и даље депонија на “Ботри” као и рециклажа и разврставање отпада за који се надају да ће бити још ефикасније када се грађани мало више навикну на процес примарне селекције отпада што је сада негде на нивоу од 40% правилно селектованог отпада у џаковима. На тај начин ће бити у већој мери смањена колична отада на депонији а приходи од рециклаже већи.

Бранкица Табак испред Покрајинског секретаријата је похвалила рад предузећа и опредељење “Потисје-Бечеј” да се у инвестиције и иновације система прикупљања и прераде отпада улаже на овакав начин. Она је похвалила и опредељеност овог предузећа да улаже средства у програме заштите животне средине.
Најемотивнији говор одржао је председника синдиката радника “Потисје-Бечеј”, Јожеф Сакал, он је говорио о томе колико је побољшан систем рада у предузећу у последње три године и то углавном у корист радника, да сада имају много боље услове за рад, да су има плате редовне да су радници видно задовољни и расположени што је веома важно за продуктивност.