Култура

Нови предмети и униформе у нашим школама?

У ову школску годину 2017/2018 у општини Бечеј уписано је око 62 првака мање у односу на прошлу годину. Укупно ће бити уписано 322 ђака у први разред, а од тога 183 ученика на српском наставном језику и 139 на мађарском језику. Према статитстици ни у наредних пар година се не очекује боља ситуација.

Нова школска година за бројне основце започеће значајним променама као што су три “редизајнирана” предмета за ученике петих разреда, електронски дневници у 200 школа, више спорта, униформе у 55 одсто школа. Три нова предмета јесу физичко и здравствено васпитање, техничко и технологија и рачунарство и информатика, а новина је и више спорта у школама.

Што се наставника тиче мораће да прођу обуку из елементарне информатичке писмености због увођења пројекта електронски дневник. Ова врста дневника осим што ће смањити администрацију за просветне раднике омогућиће и лакши приступ информацијама родитељима о свом детету, а такође представља контролни механизам стања у образовном систему.

Проверили смо колико су школе у нашој општини спремне за почетак ове школске године и које ће све то промене дочекати ђаке.

У Основној школи “Здравко Гложански” оно што је свакако ново јесте чињеница да ће деца од 1. септембра седети у потпуно реконструисаној и сређеној школи. Наиме, сви предвиђени радови који су започети у јуну су завршени, а коштали су нешто више од 30 милиона динара. Ипак оно што не радује јесте чињеница да ће ове школске године бити једно одељење првих разреда мање, уписано је укупно 42 првака на српском и 9 на мађарском наставном језику.  У одељење ове школе у Радичевићу у први разред кренуће 13 ђака на српском наставном језику.

Основна школа “Север Ђуркић” има нешто више првака, тачније њих 50 на српском и 13 на мађарском наставном језику. ОШ “Шаму Михаљ” у Бечеју похађаће 19 првака на српском наставном језику и 38 на мађарском, а у одељењу школе у Пољаницама је три детета на мађарском. ОШ “Шаму Михаљ” у Бачком Петровом Селу ове школске године имаће 14 малишана на српском и 44 на мађарском наставном језику.

Најмање деце уписано је у ОШ “Петефи Шандор” и то њих петоро на српском и 14 на мађарском наставном језику, док у одељењима ове школе на Дрљану и Милешеву има по два ђака на српском и мађарском језику.

У Бачком Градишту у ОШ “Светозар Марковић” уписано је 35 првака на српском наставном језику и 13 на мађарском.

Што се тиче нових предмета, у школама су углавном спремни, а по питању униформи неки су се изјаснили да су за неки ипак нису били за ту алтернативу па се  може очекивати да ће од следећег полугодишта то бити реализовано само у појединим школама у нашој општини.

Иако су поједини синдикати просветних радника најавили од 1. септембра штрајк у школама у нашем граду очекује школска година ће почети нормално и за сада штрајка неће бити.

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *