Друштво

Новине у раду у Дому здравља Бечеј

У Дому здравља у Бечеју од 1. децембра.2018 поново почиње са радом Саветовалиште за дијабетес. Саветовалиште ће водити др Коровљев Весна, спец интерне медицине и ме-дицинска сестра Малић Фина. Ово Саветовалиште ће радити петком од пола 8 до пола 2 поподне.
Проблем дијабетеса је веома изражен у овој средини јер је
Incidenca Diabetes mellitus-aје у значајном порасту код нас и достиже размере епидемије. Код нас у Војводини је у порасту захваљујући бројним факторима ризика, као што су стил живота, начин исхране, стрес итд. У нашем Дому здравља у Бечеју раде само два лекара специјалиста интерне медицине, у овој установи су нам рекли да су на неки начин успели да нађу начина да омогуће бољу доступност за грађане стручној и правилној едукацији свих оболелих од шећерне болести , која има за циљ да помогне што бољем разумевању болести, и колико је неопходна промена у начину живота, лошим навикама када је у питању исхрана и сл. Од ових фактора у многоме зависи ток и лечење ове болести.У непосредној комуникацији са лекаром и сестром који ће радити у Саветовалишту који ће се радити у новим, реновираним и опремљеним просторијама, пацијенти ће моћи лакше да реше све своје недоумице у вези са самом болешћу и лечењем, да поставе питања о свему што их интересује, да се детаљније упознају са новим лековима и најновијим ставовима који се тичу лечења дијабетеса, да реше своје недоумице и унапреде своје знање о овој болести, да спрече будуће компликације шећерне болести и науче да ову болест држе под контролом и да и уз ову болест живе квалитетан живот и доживе дубоку старост .

Поред овог саветовалишта од 15. новембра, под покро-витељством Министарства здравља и у сарадњи са Роса водом, а након завршене обуке медицинских радника у Београду, започела је са радом Школица родитељства о којој смо писали летос када је уређена просторија и наваљена опрема за овај програм. Систем рада у овом програму биће организован у мањим групама од око 10-так трудница, пожељно уз пратњу будућих очева. Рад са групама креће са циклусом предавања и интерактивне обуке од стране гинеколога, акушерских сестара, патронажних сестара и педијатара. Родитељи ће у лепо опремљеној и удобној школици добити корисне и практичне савете стручњака о току трудноће, порођаја и првих година одрастања детета. Маме и тате ће имати ту привилегију да од пренеталне фазе уз њих све време буду педијатри, гинеколози, педијатријске сестре, акушерске сестре, те патронажне сестре који ће давати драгоцене савете о току трудноће, фазама порођаја, предностима и важности дојења,важности вакцинације, успостављања контакта са дететом, купању бебе и о многим другим недоумицама са којима се млади родитељи сусрећу. Простор и опрема као и лутке за практичну обуку и остали реквизити, олакшаће непосредну ко-муникација између медицинских радника и будућих родитеља.
Циклус ових предавања помоћи ће будућим родитељима, посебно када је у питању прво дете, да са што мање траума прођу кроз овај тежак и захтеван, а истовремено прелеп део живота док чекају своје потомство, али и оне прве најзахтевније дане кад беба дође на свет. У ово време када је све мање деце у Србији, посебно у Војводини, ова школица родитељства добија све више на значају и грађани Бечеја су добили прилику да веома значајно унапреде услуге које пружа Дом здравља у Бечеју јер је добио прилику и средства од стране Министарства здравља да би се придружио осталим домовима здравља где је овакво Саветовалиште већ отворено. Бечеј је општина у којој је ова школица изузетно важна и отворила се у правом тренутку јер је одлив становништва, а нарочито младих људи у репродуктивном добу огроман. Отварање Школице родитељства ће врло конкретно допринети да се наши млади суграђани лакше одлуче на родитељство, да осете да имају где да потраже помоћ и подршку у том периоду који је јако специфичан и за мајку, новорођенче, за очеве, за целу породицу. Дом здравља је позвао све заинтересоване родитеље да се јаве на шалтеру оделења гинекологије или др Песлаћ, педијатру и Координатору Школице родитељства и узму учешћа у будућим активностима Школице.