Óbecse

Nyáron megépül a kishajókikötő Óbecsén

Heteken belül az óbecsei Tisza-parton megkezdődik az úszóműves kishajókikötő építése, amelyet a tervek szerint július végére be is fejeznek. Az úszó kishajókikötőn lévő, árammal ellátott konténerben az irodahelyiség és a teakonyha mellett női és férfi mosdók, valamint zuhanyzók is lesznek. Az április 10-e és november 15-e között működő, 228 négyzetméter felületű kikötő befogadóképessége kishajók esetén 20, horgászladikok esetén pedig 50 darab lesz.
Az idegenforgalmi fejlesztést szolgáló IPA-projekt keretében Óbecse, valamint a magyarországi Csongrád és Algyő fogott össze, hogy közösen kínáljanak kikapcsolódási lehetőségeket az Alsó-Tisza-vidékére érkező turistáknak, és a vízi turizmust is szeretnék feléleszteni a Tiszán. A projekt főeleme a kishajókikötő, amelyből mindhárom településen egy-egy fog megépülni, de túraútvonalakat is kidolgoznak és készül egy mobilapplikáció is. Kinka Erzsébet, az óbecsei képviselő-testület elnökhelyettese elmondta: a kivitelezésre nemrégiben írták alá a szerződést egy belgrádi-temesvári-újvidéki konzorciummal, amely megkezdte az óbecsei kishajókötő elemeinek a gyártását. A projekt összértéke közel 500 ezer euró. Óbecse 172 ezer euróval vesz részt a kivitelezésben, amihez az önkormányzat a tartományi kormány támogatása mellé 18 millió dináros hitelt vett fel. A projekt befejezése után a község visszakapja majd a beruházás értékének a 85 százalékát, így a végén 2,7 millió dinárt kell majd csak áldoznia Óbecsének erre a beruházásra. A projekt befejezésének határideje július 31.
A kishajókikötős mellett egy másik IPA-projekt is a folyami turizmus fejlesztését szolgálja. A Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet és Csongrád megye közös, IDENTIS nevű projektjét 206 ezer euróval támogatja az Európai Unió. Ennek a tervnek is az a célja, hogy több hazai és külföldi turista érkezzen a Tisza mentére.

Fehér Rózsa