Друштво

Обележен Дан сећања на жене жртве насиља у породици

Бечеј. 18.мај 2021.- Поводом 18.маја Међународног дана борбе против насиља над женама Ференц Тот, задужен за послове демографије и популационе политике у Кабинету председника општине Бечеј поручио је, да жене не смеју да трпе и треба да буду храбре, да одлучно направе корак напред и гласно говоре о насиљу коме су изложене, насилници морају бити најоштрије кажњени, жене морају бити заштићене.

„Не смемо говорити о насиљу само тада када се оно деси или само 18. маја када обележавамо Међународни дан борбе против насиља над женама. Насиље над женама мора бити свакодневна тема, морамо свакодневно заговарати спречавање дискриминације и промовисати културу толеранције,“ наводи Тот.

У Србији је од почетка године, у породичном насиљу страдало је најмање шест жена, према подацима које су поводом 18. маја, националног Дана сећања на жене жртве насиља саопштиле активисткиње Аутономног женског центра и Жена у црном. Забележено је исто толико покушаја фемицида у породично-партнерском контексту. Још четири особе умрле су због последица насиља у породици.

Оно што је још проблематичније је и чињеница да је скоро немогуће утврдити колико је тачно жена страдало у породичном насиљу јер не постоји званично јавно доступна евиденције и утврђен број жена које су умрле од последица дугогодишњег трпљења насиља.
Национални Дан сећања на жене жртве насиља установљен је пре три године у знак сећања на 18. мај 2015. године, када је у породичном насиљу за 72 сата убијено седам жена. Према подацима Министарства правде, жене су жртве у више од 90 одсто случајева породичног насиља.

Од шест жена које су од почетка 2020. страдале у породичном насиљу, пет је убио партнер, а једну члан породице.Најмлађа жртва имала је 28, а најстарија 73 године. Према наводима медија само у једном случају насиље је претходно било пријављено надлежним институцијама Влада Србије је крајем априла усвојила нову Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за 2021-2025, која ће уз постојећи Закон о спречавању насиља у породици допринети већој заштити жртава насиља, али и превенцији насиља.

Стратегијом је предвиђено и формирање свеобухватног регистра, који би подразумевао и све податке о насилнику и о сваком облику, било да је реч о физичком насиљу у породици, злостављању, силовању. Циљ ове евиденције је да се обезбеди континуитет у праћењу понашања преступника, што би помогло у процени ризика за даље понашање и помогло даље у превенцији.
Поводом обележавања Националног дана сећања на жене жртве насиља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истиче да ће борба против насиља над женама, као и сваког вида насиља, и у наредном периоду остати један од приоритета рада Владе Србије.

Министарство апелује на све жене, које су жртве било ког облика насиља да то пријаве надлежним институцијама или да помоћ потраже преко Националне СОС линије – 0800-222-003. Међусекторска сарадња и подизање друштвене свести о нултој толеранцији на сваки облик насиља, од великог су значаја за успешно унапређење заштите жена од насиља.