Култура

Обележен Међународни дан матерњег језика

Међународни Дан матерњег језика обележава се 21. фебруара широм света од када је 1999. године, генерална скупштина УНЕСКО-а прогласила тај дан као сећање на студенте који су  1952. године убијени у Бангладешу јер су протествовали  због тога што њихов матерњи језик није проглашен као званични језик.

Тим поводом у Народној библиотеци Бечеј обележен је овај дан са циљем да се промовише језичка култура, мултилингвизам и да се код људи подигне свест о значају матерњег језика.

Данас, док се политичари расправљају чија је ћирилица , а чија латиница и којим писмом деца треба да се служе у школи, лингвисти нас упозоравају на алармантну статистику, а то је да у Србији данас има нешто мање од 165 хиљада неписмених. Такође, забрињавајућа је и чињеница да чак и формално образовани људи са завршеним факултетима су уствари функционално неписмени.

Како је истакла Елизабета Шијачић у свом говру матерњи језик је интегрални и неодвојиви део нас самих, то смо ми, то је наша историја, наша традиција и наша култура. Онај ко не негује свој матерњи језик губи и свој идентитет. Такође она је подсетила све присутне на велике научне умове, као и уметнике, писце и песнике  који су писали на нашем матерњем језику и дали немерљив допринос лепоти нашег језика. Управо зато овај Међународни дан увеличали су рецитатори, победници општинске смотре који ће нашу општину представљати овог викенда у Суботици. Они су на свој начин пренели стихове наших великих песника како на српском тако и на мађарском језику.

На самом крају, Елизабета је одржала краће симболично предавање о вези српског и мађарског језика, наглашавајући колико је та веза дубока и чврста.

Б.С.

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *