Óbecse

Ökotudatos képzési projekt indul a Than Emlékházban

Környezettudatosság, fenntarthatóság, takarékosság – ezek köré a témák köré épül fel az ECO-SCHOOL – oktatási hálózat az ökotudatos fenntartható életért elnevezésű Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program, amelynek nyitókonferenciára május 30-án került sor Kiskunfélegyházán. Az eseményen a magyarországi Ecocenter Alapítvány képviselői vezető kedvezményezettként, az óbecseiThan Fivérek Értelmiségi Kör munkatársai pedig partnerként vettek részt.
A program során a magyar és a szerb fél közösen hoznak létre egy 6 fő témakörből (társadalom és környezet, anyagtakarékosság, energiatakarékosság, víztakarékosság, fenntartható termékek és közösségépítés) álló kétnyelvű tananyagot, amelyek mindegyike tartalmaz egy elméleti, valamint egy gyakorlati részt is a térségi „jó gyakorlatokkal”. Ezeket a tananyagokat a határ mindkét oldalán egy teljes féléven át oktatják majd egy kísérleti képzési program keretében 7. és 8. osztályos diákoknak. A félév során 25 magyarországi és 25 óbecsei diák hat egynapos tanulmányi kiránduláson is részt vesz, ebből három magyarországi, három pedig szerbiai helyszínen fog zajlani. A program eredményeként a résztvevők kialakítanak egy határon átnyúló oktatási együttműködési hálózatot és virtuális tudásközpontot, létrehoznak egy-egy interaktív kiállítást, témanapokat szerveznek, valamint kifejlesztenek egy kétnyelvű interaktív honlapot és egy mobil aplikációt is.
Az Európai Unió társfinanszínorázásával “Jó szomszédok a közös jövőért” szlogennel megvalósuló projekt 2019 áprilisáig tart majd. A projekt teljes összege meghaladja a 182 ezer eurót, ebből a Than Fivérek Értelmiségi Kör része közel nyolcvanezer eurót tesz ki.

F.R.