Óbecse

Önkéntes véradási akció volt Óbecsén

Január 9-én tartották meg Óbecsén az idei év első önkéntes véradási akcióját, amelynek helyszíne ezúttal a Zdravko Gložanski Általános Iskola volt. A Tartományi Transzfúziós Intézet és az óbecsei Vöröskereszt szervezésében tavaly tíz ilyen akció volt a városban, és az idén is ennyit terveznek. Tavaly összesen 870-en adtak önként vért, de ez a szám sajnos évről évre csökken, aminek az oka a helyi Vöröskereszt munkatársainak a véleménye szerint az, hogy az évek óta rendszeresen vért adók jelentős része átlépi a 65 éves korhatárt, a fiatalok pedig más városban tanulnak tovább vagy külföldre költöznek.
Vért 18 és 65 év közötti egészséges személyek adhatnak, akik több mint tíz véradás esetén bizonyos egészségügyi kedvezményekben részesülnek, például nem kell hozzájárulást fizetniük az orvosnál és meghatározott orvosi szolgáltatásokat ingyen vehetnek igénybe. A munkavállalóknak a véradásért két szabadnap is jár(na), de a cégek egy része saját belső szabályzattal rendezi ezt a kérdést, és nem adnak lehetőséget arra, hogy az önkéntes véradók éljenek ezzel a törvényes lehetőséggel. Több nyugat-európai országban egyébként a törvény sem engedélyez szabadnapot a véradásért, ugyanis az ottani szemlélet szerint a szabadnap biztosításával egyenlőtlenek lennének a feltételek a munkavállaló, valamint a munkanélküli, a nyugdíjas, a háztartásbeli, az egyetemista, az iparos és a kisvállalkozó önkéntes véradó között.
Óbecsén a következő véradási akciót februárban tartják meg, és év végéig csak márciusban és decemberben tartanak majd szünetet a szervezők.

Fehér Rózsa