Економија

Општина Бечеј: Посета представника Привредне коморе Србије

У Бечејској општини је у уторак 28. марта одржана јавна трибина и саветовање у организацији Привредне коморе Србије са темом женског предузетништва.

У великој сали СО Бечеј пред окупљеним представницима ло-калних предузетника и другим заинтересованим грађанима о женском предузетништву али и о најављеном отварању шалтера за предузетнике на локалном нивоу говориле су директорка Сектора предузетништва у ПКС Бранислава Симанић и Светлана Чавић из удружења предузетница Војводине.

Ово је друга посета нашој општини представника ових институција у последње две недеље.

Овог пута бечејским предузетницима су најављени нови конкурси али се говорило и о бенефитима које би требало да донесе организација општинског шалтера за предузетнике у смислу побољшања ефикасности рада општинске управе када је подршка привредној делатности у општини у питању.

„Привредна комора Србије интензивно ради на економском оснаживању жена. Ми смо препознали женско предузетништво као снажан ресурс новог запошљавања и управо из тих разлога пре више од четири године формирали смо и секцију за женско предузетништво при Привредној комори Србије. Госпођа Снежана Чавић је код нас задужена у секцији за предузетнице Војводине и зато смо управо данас овде како бисмо се упознали са предузетницама са територије општине Бечеј. Наш циљ је умрежимо и повежемо све предузетнице са читаве територије Републике Србије и надам се да ћемо у томе успети. Искористићу ову прилику и да најавим да ћемо у оквиру Пољопривредног сајма ове године крајем маја добити два дана женског предузетништва и добићемо том приликом и бесплатне штандове. Тако да ћу позвати све наше даме, предузетнице које буду желеле да изложе нешто од својих производа да је то овог пута за њих обезбеђено бесплатно. Што се тиче шалтера за предузетнике, то је пројекат који Привредна комора Србије је покренула пре неколико година у циљу унапређења трипартитне сарадње између ПКС, локалних самоуправа и предузетника, односно привредника који послују на територији општине: на тим шалтерима они ће имати прилику да добију све неопходне информације који су од значаја за њихово пословање. Један део информација ће се односити на започињање сопственог посла, на који начин могу да аплицирају и који су то расположиви фондови где могу да се обрате и добију средства. Други део информација односиће се на оне привредник и предузетнике који већ обављају одређену пословну делатност где ће моћи да добију информације како да унапреде сопствено пословање који су то конкурси финансијске природе који су расписани за њих али и читав низ нефинансијске подршке које има стоје на располагању.“ – рекла је на овом скупу Бранислава Симанић из ПКС.

Светлана Чавић из Удружења предузетница Војводине ја најавила и нове конкурсе који тренутно су актуелни али и оне који предстоје у наредном периоду који би могли бити корисни за бечејске предузетника и на које ће моћи да конкуришу за средства:

„Ми смо ту да се потрудимо да те конкурсе ставимо пред предузетнице да оне имају информацију у право време да би могла да оснажи себе и свој бизнис. Тренутно је у току конкурс за самозапошљавање до 300.000 динара. Мислим да сада иде покрајински и од данас излази конкурс за жене предузетнице производње за набавку машина, бесповратна средства и за набавку репроматеријала. Оне се за све ове конкурсе могу обратити и нама и својој општини за помоћ за аплицирање. Поред ова два конкурса у току године биће још низ конкурса и других мера подршке женама и женском предузетништву.“ – рекла је Чавић и додала да у локалној самоуправи сви предузетници могу да се обрате и одељењу за привреду да им помогну и пруже праве информације о условима конкурса и начину апликације.

Овом скупу присуствовали су и бечејске предузетнице. Милева Жигић већ годинама води „Стил“ радионицу за домаћу радиност. Иако имају широк избор производних артикала и удружене  раде већ годинама, према њеним речима полако су почеле да посустају јер су услови на тржишту веома неповољни и тешко преживљавају. Тренутно им је у фокусу ручно ткање на разбојима, хеклање, плетење. Са овим новинама у смислу евентуалне конкретне финансијске помоћи путем конкурса и подршци коју ће им пружити како ПКС, тако и локална самоуправа и друге институције она у овим условима види нову шансу за „Стил“.

„Јако сам задовољна од кад сам упознала пре око годину дана госпођу Браниславу Симанић јер сам већ мислила да је крај нашим предузетничким активностима. Видела сам у њој једну агилност, сигурност, то је жена са слухом која осећа шта нама малим предузетницима недостаје. Сада су се појавили и многи конкурси који би требало да прођу, да нам се мало припомогне. Такође, јако се радујем и што ће Бечеј коначно добити шалтер за предузетнике што ће нам свима омогућити да мало боље пратимо конкурсе и да сарађујемо и да једни другима помогнемо.“ – рекла је Милева Жигић.