Општина Бечеј: Започети радови на ликвидацији бунара на базену

На отвореном комплексу базена Спортског центра почело се са радовима на ликвидацији четири бушотине које су пролетос почеле да испуштају гас метан и због којих је од тада комплекс базена био затворен за коришћење. Базени су били затворени и током целе купалишне сезоне јер се чекало да се започне са радовима на ликвидацији ових бунара.

Бунари на којима је примећена појачана активност и испуштање гасова веома су стари и није постојала никаква техничка документација о њима јер су ископани још почетком 20. века. Општина Бечеј је тада прогласила ванредно стање на том простору око бунара које још увек траје. Од тада су почели и напори да се ови бунари и цурење гаса заустави и да се бунари ликвидирају. Општина Бечеј је за то добила подршку Покрајинске владе и компаније НИС Србија.

Након неколико месеци прикупљања документације, набавке оп-реме и извођења припремних радова на прилазу бунарима коначно су почетком овог месеца започели радови на санацији и ликвидацији ових бушотина. Радове финансира делом компанија НИС а делом Покрајинска влада.

Председник општине Бечеј др Вук Радојевић је заједно са руководиоцем сектора за безбедност и здравље Владиславом Божовићем из Нафтне индустрије Србије обишао радове на ликвидацији бушотина у оквиру комплекса отворених базена.

„Имали смо ситуацију на почетку да, пре свега због старости бунара, за ове бушотине није постојала техничка документација па смо најпре прву бушотину припремили како би извршили снимања. Након тога смо угушили ту бушотину али смо добили и све неопходне податке након снимања. На основу тога припремамо сада даљи план радова. Сада постављамо опрему са којом ћемо изводити радове. Оно што је даље план је да сукцесивно све четири бушотине затварамо јер технологија је таква да се мора радити једна по једна бушотина. Оне ће на крају бити у потпуности ликвидиране и више неће бити у употреби и што је најважније више неће бити опасност по грађане и купаче на базену. Нисмо налетели када смо отворили на било шта што није било предвиђено, крећемо се у оним оквирима како смо и претпостављали, снимци су потврдили нека наша предвиђања на којим дубинама се налази гас, у каквом је стању колона јер ипак су ти бунари доста давно урађени и сам квалитет опреме који је тада био уграђен је био веома упитан. Дубина до које смо сада сишли на овој бушотини је 319 метара, дотле смо успели да сиђемо без већих проблема, гаса ту има раствореног у различитим интервалима у води. Оно што је најбитније је да је сада бу-шотина под контролом, више нема појаве гаса тренутно на устима бушотине, има одређене количине воде али то је нормално. Оно што ћемо ми почети сада је комплетна ликвидација целог канала бушотине, она ће бити цементирана до уста бушотине и у том смислу ће бити затворена за било какав проток воде, гаса. Процедура и технологија ће даље бити за све четири бушотине иста. Процена је да ће ови радови бити готови до краја ове године. Оно што бих ја замолио све грађане Бечеја да докле год су радови у току, јер је у питању велика површина ту где радимо и отворено је због пролаза возила, се држе подаље од самог про-стора где се ради. Ми нисмо у стању баш скроз да обезбедимо и да се комплетно онемогући улаз, да цео простор контролишемо и зато апелујемо на грађане да не излажу себе и нас ризику из неке знатижеље. Потребно је да се држе ограде и обележеног простора за рад и да се крећу на безбедној удаљености. Ми радове изво-димо 24 часа на овом терену јер је технологија таква да захтева да када почнемо са извођењем радова они се не могу прекидати.“ – рекао је Божовић.

„Захваљујем се компанији НИС и Покрајинској влади што су показали разумевање и што смо заједничким снагама радили на превазилажењу ове ситуације. Захваљујући Покрајинској влади, председнику Мировићу и покрајинском секретару за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Огњену Бјелићу, обезбеђена су средства од близу 17 милиона динара за извођење припремних радова као и враћање у првобитно стање након завршетка овог посла. Такође, захвалио бих се и свим грађанима на разумевању и стрпљењу јер су схватили озбиљност ове ситуације. Након ових активности проблем безбедности биће решен једном за свагда“, рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић и додао, „Захваљујем се свим грађанима на разумевању, на стрпљењу, што нису били веровања на основу одређених дезинформација, да је ово нешто што се може лако превазићи и што су схватили озбиљност ситуације, да је било неопходно затворити базен и да ове године немамо купалишну сезону”.

Када радови буду завршени биће укинута и ванредна ситуација, рекао је председник општине Бечеј и додао да локална самоуправа припрема пројекат за проширење садржаја на комплексу отворених базена чија је вредност око 90 милиона динара, те да ће за средства аплицирати код покрајинских органа.

.

Извор делом Општина Бечеј