Óriási érdeklődés a Befemon-on

A vírushelyzet nem hatott ki a fesztivál sikerére

Október 21-én vette kezdetét a 8. Befemon Monodráma Fesztivál az óbecsei Városi Színházban. A fesztivál ünnepélyes megnyitóját Svetlana Bojković tiszteletére rendezett kiállítás előzte meg. A színésznő életének és munkásságának szentelt tárlatot Zoran Maksimović rendezte meg, aki egyben a beszélgetés moderátora is volt. Ezt követően Svetlana Bojković ünnepélyesen megnyitotta a Monodráma Fesztivált Óbecsén, melyet idén immár nyolcadik alkalommal szerveztek meg.
A fesztivál első fellépője a szarajevói Emir Hadžihafizbegović volt, aki a Sve je do nas című monodrámájával mutatkozott be. A rendezvény második napján, csütörtökön a Školjka šumi, majd a Mistero Buffo című előadásokat tekinthette meg a nagyérdemű. Pénteken László Sándor lépett színpadra a Klamm háborúja című monodrámával, majd a Nadežda Petrović című művet élvezhette a közönség. A fesztivál utolsó napján a Nana címet viselő előadás került bemutatásra. Minden monodráma után kerekasztal beszélgetésre került sor a Kör Galériában. Az idei Befemon szakzsűrijének tagjai Dušanka Glid Stojanović, Tamara Krcunović és Béres Márta színésznők voltak. Emellett, ahogy minden évben, úgy idén is szavazhatott a közönség.
A 8. Befemon győztese egyhangúan Dražen Šivak Mistero Buffo című monodrámájával. Maruška Aras és Milena Božić színészi különdíjat kaptak a kivételes színpadi szabadságért. A közönség különdíját 4.92-es osztályzattal László Sándor érdemelte ki Klamm háborúja című előadásával.
,,A három díjnyertes előadás tökéletesen bemutatja a monodrámát, e multidiszciplináris, nehéz kategória összetettségét, amely extrém művészi igényeket, nagy pszicho-fizikai állóképességet, nagyszerű munkát, teljes színpadi jelenlétet, ugyanakkor a munka során elszigeteltséget és elkerülhetetlen színpadi magányt igényel’’ – áll a szakzsűri értékelésében.

D.P.