Политика

ОШ „Петефи Шандор“: Летњи кампови током распуста

Током протеклог летњег распуста, у ОШ „Петефи Шандор“, како саопштава руководство ове школе, искористили су време да додатно унапреде и подигну на још виши ново све аспекте васпитно-образовног процеса. Идеја је била да се додатно поради у свим свим кључним сферама рада школе: на инфраструктури.

“Дубоко свесни времена у којем живимо и чињенице да нико неће доћи и питати нас шта нам све фали и то нам обезбедити, сами смо идентификовали проблеме и нашли начин да их решимо.”- каже се у саопштењу школе.

За ученике током распуста, тачније током августа, припремили су програм који су назвали “Pefi Summer Academy”. Током летње “академије” одржане су активности из области, спорта (школа пливања и пливачких техника), уметности (школска задруга-штампарија), ХТ-учионице (роботика, програмирање, ласерско штампање) “Једна од радионица у циклусу летње академије је камп примењене уметности и предузетништва. Наш циљ је да првенствено развијамо предузетнички дух код деце, да смишљамо идеје, размењујемо мишљења. Да радимо на јачању тимског рада. Штампали смо сублимационом штампом у нашој малој штампарији, а дотакли смо се и процеса повеза књиге. План је да се користи неуобичајена употреба традиционалне високе штампе са линорезом, тако да се заиста враћамо старој, традиционалној високој штампи. Током радионица са децом размишљамо како све то данас можемо да искористимо, у односу на савремене очекивања и графику.” – рекла је Магдолна Шандор, наставница цртања те образовне установе.

Најзначајнија активност у спортском кампу је била пливање, а током десетодневног кампа са децом су радили тренери пливања у затвореном базену спортског центра у Бечеју.

“За курс пливања пријавило се 86 ученика наше школе, на шта смо веома поносни. Циљ кампа је да ученици науче да пливају, а деци која умеју да пливају да мало поправимо разне технике. Ово је само уводни курс, као и претходних година, у оквиру нашег програма за развој талената, од септембра ће се наставити са часовима пливања за наше ученике” – рекао је професор физичке културе Симон Роберт.

Захваљујући по-дршци Републике Мађарске, прошле године је направљена потпуно нова, модерна дигитална учионица у Основној школи “Петефи Шандор”. У овој учионици у одржан је  летњи камп на којем су се ученици упознали са мистеријама роботике, програмирања и ласерске штампе.

“По први пут ове године у нашој школи организујемо високотехнолошки школски камп у којем деца могу да науче основе програмирања и да уђу у свет Лего роботике. Ученици такође уче како да користе 3Д штампач и ласерски резач. Овај камп служи и као вежба нашем тиму, чији су чланови освојили друго место на српском националном такмичењу Међународне роботске олимпијаде у Суботици, чиме су се аутоматски пласирали на светско такмичење које ће се одржати у Данској а које ће се одржати у септембру.” – рекла је Дорина Керингер, наставница информатике и роботике у школи.

“Морам да истакнем и друге активности током лета. Ученици су се током овог лета бринули и о школској  башти у оквиру секције ПефиГарден. Наводњавали су, припремили земљу, чека нас још велико орање, јер покушавамо да аплицирамо за међународни пројекат са којим то можемо даље да развијамо. Наша образовна установа има неколико циљева: образовање, васпитање, формирање заједнице и навикавање на рад, а то укључује све” – рекла је директорка школе Габријела Потребић Тежер и додала да ће ускоро захваљујући подршци од ко 11,5 милиона динара Покрајинског секретаријата за спорт и омладину бити реновиран и отворени спортски терен школе а радови ће почети у наредних неколико дана.