Друштво

ОШ „Петефи Шандор“: Нова дигитална учионица

Основна школа „Петефи Шандор“ прошле недеље свечано је отворила нову дигиталну учионицу која је опремљена најсавременијим уређајима за наставу.

Ова учионица део је High-Tech школског програма „Месарош Групе“ из Мађарске и прва је у Србији у оквиру тог програма. Вредност ове учионице је око 75 хиљада евра и намењена је одржавању наставе у школи из скоро свих предмета.

Свечаном отварању учионице присуствовали су наставници школе, бројни гости, представници локалне самоуправе, медији али и представници донатора. Адам Хорват као представник Фондације за иновативно образовање је идејни творац овог програма који је, након што је ОШ „Петефи Шандор“ послала своју апликацију на конкурс и одобрио да се у након седам година улагања у овај програм и у учионице широм Мађарске први пут одлучи и да подржи једну школу у Србији. Поред њега отварању су присуствовали и аташеи Мађарске амбасаде из Београда, Мајор Габор из фирме Red Box и Де Негри Ибоља, председница Друштва педагога за северно-бачки округ из Суботице која је била и једна од посредница у овом пројекту.

У учионицу су уложена велика средства и то не само у опрему него и у грађевинске радове на реконструкцији простора (кречење и сл.) и опремање намештајем. Списак опреме је подужи: школа је за овај кабинет добила чак 24 ученичка лаптопа, 1 наставнички, један велики интерактивни панел, једну документ камеру, велики орман за смештај лаптопова и опреме, 12 нових лего робота новије генерације, 12 микробит малих рачунара са свим потребним периферијама, 4 3D принтера, 1 ласерски резач, 4 мала Raspberry PI 4 мала рачунара, 1 Red Box кутију са темом виртуелног града. Просторија је опремљена и намештајем, 24 столице и 24 стола.

„Ми заиста срећни јер смо одабрани за реализацију овог пројекта. Разлог за само то је претежно зато што смо показали добру вољу да урадимо тај програм како је замишљен и по правилима како се то већ седам година ради у Мађарској. Наиме, како је наглашено од стране донатора ми ћемо ову учионицу користити за наставу из скоро свих предмета уз обавезно повезивање наставних програма и предмета у неки облик иновативне наставе. То је био и услов донатора, да ово не буде само информатички кабинет него да га користимо и на часовима математике, матерњег језика, за све предмете у школи. Важно им је да сви наставници у школи користе ову учионицу и да буду укључени. Они такође током овог пројекта финансирају и обуку 3 наша наставника која траје шест месеци а након које ће они бити дужни да обуче и све наставнике у школи. Оно што је веома важно је да су они током те обуке умрежени и са свим школама у Мађарској које су на сличан начин опремљене и да размењују искуства, програме рада. Овај програм већ 7 година живи у Мађарској и они током тих 7 година спонзоришу неке школе да развијају и програм рада у тим учионицама. Сад већ имају велику базу припрема за часове која се пунила током времена. Морам нагласити и да донатори контролишу да ли се опрема користи и на који начин. Моји наставници ће морати да пишу припреме за часове и да им достављају и да даље пуне базу али истовремено имају могућност и могу да користе и постојећу за наше часове. Наравно, циљ донатора је осавремењивање наставе не само у нашој школи. На пример, они су у школама у Мађарској овог лета организовали и летње кампове, и то је нека препорука да и ми то радимо. Такве програме приватне школе обично наплаћују бар 200 евра за децу али они инсистирају да ми то радимо бесплатно и за сву децу из Бечеја која желе да се укључе у рад.

Посебно се радујемо што смо у оквиру ове опреме добили и 12 нових Лего робота јер до сада смо имали само један а са њим смо стигли чак на светско првенство из Лего роботике и тамо смо били трећи. Ето сад сад смо добили још 12 који су негде две генерације изнад од оног што ми користимо. Поред Лего робота добили смо сада и микробите, мини рачунаре, они тамо у Мађарској их доста користе у настави. Код нас то није још заживело али наши трећаци се већ лепо служе са њима и играју. Донаторима је било прилично чудно да ми у Србији имамо од првог разреда предмет Дигитални свет а да не користимо микробите у настави. Код нас у Бечеју ниједна школа их не користи јер или учитељи нису едуковани или нису их набавили у школама. Осим микробита можемо да се похвалимо и са одлично опремљеним „редовним учионицама“. Сад у школи имамо већ 8 паметних табли и купујемо још две тако да ће ускоро скоро свака учионица имати дигиталну таблу што ће још додатно поспешити квалитет наставе у школи.“ – рекла нам је Габријела Потребић Тежер, директорица школе „Петефи Шандор“.