ОШ „Петефи Шандор“: Нови арт кабинет и паметна учионица

У Основној школи „Петефи Шандор“ запослени су лето провели радно, у уређивању нових кабинета и просторија и њиховом опремању са циљем да 1. септембра у школи дочекају ученике на најбољи могући начин. Нови арт кабинет је отворен у старој згради у дворишту школе која датира још из 19 века. Та зграда је некада била први школски објекат која је био изграђен на том месту и коју су први ђаци Петефи школе похађали, касније је након изградње велике зграде коришћен као фискултурна сала а сада је у њој током лета комплетно реновиран и изграђен ликовни кабинет у склопу којег се налази и „радионица“ секције PefiPrint са комплетном опремом за израду и дизајнирање графичких радова у оквиру секције али и за штампање готових производа. Нови кабинет биће, наравно, коришћен и за наставу али и као својеврсни атеље за ученике који ће бити искључиво намењен за ликовне пројекте ученика. Нови кабинет за ликовно је опремљен и новим намештајем. Ову нову учионицу добила је секција PefiArt чија је координаторка Магдолна Шандор која је поводом отварања новог арт кабинета рекла да су средства за опремање и уређење добили на конкурсу код Покрајинског секретаријата за образовање и то за пројекат под називом „Уметност за нове генерације“.

Поводом отварања овог кабинета директорица школе уз подршку својих најближих сарадника сазвала је конференцију за штампу. Пореда овог кабинета, а сумирајући резултате рада на пројектима који се односе на инфраструктурно уређење школе, Габријела Потребић – Тежер је информисала јавност да је само од почетка ове година па до почетка ове школске године укупно уложено у пројекте око 10 милиона динара.

„Пре неколико година одличили смо да прекинемо зачаран круг летаргије и безвољности и веровања да због свеопште кризе ништа не може да се учини на побољшању услова за школовање деце. Ја сам лично имала срећу да у оквиру овог колектива пронађем своје истомишљенике уз жељу да се и уз постојеће ресурсе и прилике које нам стоје на располагању ипак може урадити много на стварању услова за подизање квалитета образовања и васпитног рада. Веома ме радује чињеница да смо мотивисали и остале школе у окружењу да се и они потруде да ураде више за интерес деце. Поред сигурних и атрактивних зидова школе, деци је потребно још много тога а пре свега добро опремљена школа, стручно обучен кадар и програми који показује у будућност. Све ово пронаћи ће у нашој установи која по томе постаје препознатљива.“ – рекла је Габријела Потребић Тежер у уводној речи.

Ове године су скоро све школе у Србији у оквиру државног пројекта дигитализације школа, које спроводи Министарство образовања, добили опрему за информатичке кабинете. У оквиру овог програма школа „Петефи Шандор“ добила је 36 лаптопова и 8 пројектора али су у школи одлучили да купе још десетак паметних табли јер циљ је да свака учионица има ове табле уз лаптоп за свако дете и рачунар.

Ипак највеће улагање у опрему стиже за неких месец дана, опрема се тренутно налази на граници и чека се дозвола за увоз и да се среди папирологија. У питању је хај тек опрема за „паметну учионицу“ за коју је већ припремљен простор. Ову донацију школа је добила од Месарош Групе,  организације из Мађарске и у питању је опрема у вредности од чак 50.000 евра у комплету са нових 12 Лего робота за едукацију (у школи су до сада имали само два) из области роботике и програмирања.

Координаторка секције PefiRobotics Дорина Керингер је са поносом нагласила да ће школа „Петефи Шандор“ бити једна од школа у Србији са најсавременијом опремом за едукацију ученика из ове области. Поред ових техничких иновација школа је од ове године покренула и још једну нову секцију под називом PefiBiznis.

Координаторка ове секције је Мирослава Волков која ће са ученицима 7. и 8. разреда радити на развијању предузетничких компетенција код ученика завршних разреда и на припреми за професионални развој ученике у савременом друштву које се базира пре свега на технолошком развоју. Све ове секције раде у оквиру једносменског рада у школи.

Да подсетимо, опредељење ове школе је од самог почетка рада у једној смени са продуженим боравком ученика и организацијом ваннаставних активности у форми специјализованих секција,  било да се ради на развијању индивидуалних талената за сваког ученика понаособ и на основу показаног интересовања. Овакав приступ је и резултирао да школа убрзаним темпом од тада стиче репутацију престижне школе и код деце али и код родитеља и која има свака године све више уписаних првака.

У овом тренутку школа има 249 ученика али је тенденције раста броја ученика приметна када се упореде нижи и виши разреди школе. У нижим разредима има скоро 50 посто више ученика.