Друштво

ОШ „Шаму Михаљ“: Свечано отворен нови дневни боравак

Како је још јесенас најављено у ОШ „Шаму Михаљ“  у Бечеју реконструисан је, тачније формиран је нови дневни боравак и адекватно опремљен намештајем и другом школском опремом. Боравак је сада коначно измештен у зграду прекопута школе која такође припада овој образовној установи али је засебан објекат.

Идеја је била да се искористи тај објекат који је већ дуже време био празан. Било је планирано да се то уради до краја претходне године али је очигледно било потребно мало више времена да се пројекат реализује комплетно. Такође, судећи по свему било је потребно и да се нађу финансије за то, па је тако помоћ пристигла из Покрајинског секретаријата за образовање али и од Мађарског националног савета. Укупна средства која су уложена у реконструкцију овог дневног боравка су 600.000 динара. Мађарски национални савет је финансирао око 350.000 динара који су потрошени на реконструкцију простора а 250.000 од Покрајине је утрошено на опремање.

Сада је и коначно свечано отворен овај простор за децу и то уз присуство покрајинског секретара за образовање Жолта Сакалаша и потпредседнице Националног савета мађарске националне мањине Жофије Риго Пал.

„Основна школа „Шаму Михаљ“ је прошле године више пута аплицирала на конкурсе Покрајинског секретаријата за образовање и ето данас можемо да видимо резултат једног успешног конкурса који је реализован. Обновљен је дневни боравак у овој школи. Ова инвестиција за разлику од осталих можда није материјално толико велика међутим реч је о нечему што је веома важно у данашње време а то је да постоји велика потреба за организовањем дневних боравака за децу, тј. за тим да родитељи добију могућност да дуже децу оставе у школи. За то су потребниуслови да би деца у адекватним просторима боравила током свог слободног времена.“ – рекао је Жолт Сакалаш.

Овај Дневни боравак у школи користи 27 ђака и боравак траје сваког дана до пола четири поподне. Као и у осталим школама тај период у току дана ђацима је у боравку организован тако да деца имају и бесплатан кувани оброк, да могу да ураде домаће задатке, да су под надзором и да могу да га користе и за ваншколске активности и слободно време.

Ова школа, према речима директорице Монике Туфегџић, наставља да ради даље на улагањима у инфраструктуру и жеља им је да коначно дођу до фазе када ће моћи да организују једносменску наставу.

„На жалост још увек нам фали шест учионица да би могли да организујемо и једносменски рад. За сада, иако планирамо да на томе радимо, то нам је још увек далеко јер доста кошта, наравно ми ћемо се потрудити да конкуришемо на све расписе конкурса од виших нивоа власти јер ту заиста треба доста средстава. Да би допунили број учионица требало би да доградимо један део објекта или да евентуално доградимо спрат. Доградња спрата није немогуће решење јер постоји могућност да се на доњу зграду у којој се налази сала и шест учионица догради још једна етажа али то је прилично велика инвестиција, захтева најпре пројектну документацију па онда проналажење средстава и тако даље.“ – рекла је Туфегџић.