Óbecse

Összefogtak a polgárok és az önkormányzat a Janković család megsegítésére

Február 10-én éjjel leégett az óbecsei Janković család otthona, a Milan Toplica utca 71. szám alatt. A házban a családfő, Jovan, felesége Tereza, testvére és anyja tartózkodott. A tavaly felújított családi ház néhány perc alatt porig égett. Senki nem sérült meg.
Jovan elmondása szerint, anyja lett figyelmes a zajra a padlásról, mintha valami pattogott volna. Semmit sem tudtak megmenti a házból, hiszen a lángok percek alatt ellepték az épületet. A tűzoltókat a fiuk hívta ki, aki két házzal arrébb lakik.
A szomszédok, barátok, ismerősök rögtön reagáltak, már másnap elkezdtek adománygyűjtést szervezni a Janković családnak. Az akciókhoz egyre több és több polgár csatlakozott, mindenki a maga módján próbál segíteni.
Február 12-én a bácsföldvári Libero és a temerini Block out női röplabda csapatok játszottak le egy baráti mérkőzést, e módon segítve a Janković családot. Ekkor csaknem 20.000 dinár jött össze. Mivel Jovan és Tereza fia, Nemanja a bácsföldvári Vojvodina labdarúgó klubban játszik, a csapattársai is azonnal támogatást nyújtottak. Szombaton az apatini Mladost csapat elleni mérkőzésen dobozt helyeztek el a bejáratnál, hogy pénzt gyűjtsenek. Az óbecsei Műszaki Iskola humanitárius kisfoci tornát hirdetett meg e célból, melyen a részvételi díj 800 dinárt tesz ki. Az eseményre február 28-án kerül majd sor. Nemanja egyébként a Műszaki Iskola diákja volt. Néhány taxi-cég is csatlakozott ehhez a gesztushoz, ők február 13-án az összes bevételüket felajánlották a Janković családnak.
A klubok, egyesületek, intézmények, privát vállalkozók, szomszédok és barátok mellett az önkormányzat is a család megsegítésére sietett. Óbecse község polgármestere, Dragan Tošić elmondta, hogy sikerült donátorokat találni, akik részt vesznek majd a ház újjáépítésében. Egy cég kábeleket adományoz és elvégzi az elektromos berendezések beszerelését, egy másik vállalat segít eltakarítani a törmeléket, egy harmadik pedig blokkokat fog biztosítani. A polgármester azt is hozzátette, hogy a község is minden lehető módon támogatja és támogatni fogja a családot. Emellett, Óbecse község Ifjúsági Irodája február 20-án stand up estet szervezett, ahol a belépőjegyekből befolyt összeg is ugyanezt a célt szolgálta.
Bárki, aki szeretne segíteni a Janković családon, Jelisaveta Janković folyószámlájára (170-0010467743000-27) utalhat pénzösszeget, vagy személyesen is átadhat nekik valamiféle adományt Óbecsén, a Milan Toplica utca 72. szám alatt. Hogy mire lenne leginkább szüksége a családnak, a 063/851-44-29-es telefonszámon informálódhatnak.

D.P.