Óbecse

Péter Lea 3. helyezett

а XXVI. Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Versenyen

Múlt hétvégén, június 5-én és 6-án került sor a XXVI. Latinovits Zoltán Kárpát-medencei Vers- és Prózamondó Találkozóra és Versenyre Balatonszemesen, ahol Péter Lea óbecsei versmondó harmadik helyen végzett.
A hagyományos rendezvény a Latinovits Zoltán Emlékmű Alapítvány, a Magyar Versmondók Egyesülete, Balatonszemes Önkormányzat Képviselő-testülete és a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház szervezésében valósult meg. A versmondóknak két verset kellett megjelölniük, XX. században született magyar író, vagy költő alkotásai közül. Az előadásra 4 perc állt rendelkezésükre.
– Ez az egyik legrangosabb verseny, melyet a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Zoltán Emlékmű Alapítvány közösen szervez. Második alkalommal vettem részt. Nagy kihívást jelentett számomra, hiszen igen magas színvonalú megmérettetésről és rendezvényről van szó. Ide mindig rutinos versmondók érkeznek, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek. Az eredménnyel elégedett vagyok. Két évvel ezelőtt különdíjban részesített a zsűri szép beszédért, most pedig harmadik helyen végeztem – mondta a Nemzeti Verseny győztes, Kaleidoszkóp-díjas, Latinovits különdíjas versmondó.
A versenyen 53 versenyző indult, akik két kategóriában mérettették meg magukat, ifjúsági és felnőtt korosztályban. A 24 éves óbecsei versmondó Szabó Lőrinc Semmiért egészen, illetve Terék Anna Ólom című művével mutatkozott be a közönségnek és a zsűrinek.
A versmondások között a résztvevők és kísérőik ellátogattak a Latinovits Emlékmúzeumba, valamint Latinovits Zoltán sírjához, ahol megemlékezést is tartottak, emellett felavatták a Kiss László emléktáblát, de szombat este Havas Judit előadóművész verses estjét is élvezhették.
– Mindig az alapján választok verset egy-egy megmérettetésre, versenyre, hogy milyen dolgok foglalkoztatnak épp, milyen érzelmeket vált ki bennem az adott mű, milyen az aktuális lelki állapotom. A járványhelyzet óta ez volt az első rendezvény, melyet megtartottak, melyen élőben mondhattam verset, közönség előtt. Nagyon jó érzés volt újra a színpadon állni, valamint találkozni azokkal az emberekkel, akikkel már barátság alakult ki közöttünk az évek során a Magyar Vers-
mondók Egyesületének rendezvényein. A versenyen túl idén is sok szép, tartalmas, érdekes programot szerveztek – tette hozzá Lea.
A zsűriben Linka Ágnes előadóművész, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi tagja, Olt Tamás színművész, rendező, a kaposvári Csíky Gergely Színház művészeti igazgatója, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi tagja, Wiegmann Alfréd rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének versszínházi alelnöke foglalt helyet. A zsűri elnöke Dr. Lutter Imre előadóművész, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke volt.

D.P.