Vissza a múltba

Történelmi kiránduláson jártak a fiatalok

Folytatja edukatív jellegű kirándulásait Óbecse község Ifjúsági Irodája. A gyönyörű természeti kincsekkel rendelkező Tarcal-hegység, a péterváradi vár titokzatos katakombái, a gazdag állat- és növényvilágot rejtő Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum és más érdekes helyszínek után a községbeli fiatalok május 27-én ellátogattak a Törökbecse közelében található középkori erődítmény maradványaihoz, a helyi Kultúrotthonba, valamint az Aracsi pusztatemplomhoz is.
– Minden alkalommal elmondjuk a kirándulások kapcsán, hogy a célunk az, hogy a fiatalok új dolgokat ismerjenek meg, új információkat kapjanak tapasztalt szakemberektől, új helyekre látogassanak el, ahová lehet, hogy különben sosem jutnának el. Igyekszünk változatos témákkal szolgálni, felölelni a kultúrát, a környezetvédelmet és a történelmet is, ahogy arra a legutóbbi kiránduláson sor került. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy hasznosak ezek az aktivitások, és valóban sok minden megmarad a fiatalokban abból, amit ezeken a kirándulásokon hallanak, látnak. Próbálunk mindig más diákokat vinni, hogy mindenkinek lehetősége legyen legalább egyszer elutazni valahová – mondták a szervezők, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársai.
Az erődítmény maradványairól, a törökbecsei Kultúrotthonban található tárlatról és az Aracsi pusztatemplomról Raško Ramadanski régész beszélt a fiataloknak, aki maga is részt vett a középkori erődítmény maradványainak feltárásában.
– A fiatalok először egy rövid, képekkel és illusztrációkkal gazdagított előadást hallhattak az Ifjúsági Iroda helyiségében, amire azért volt szükség, hogy tudják hová megyünk és mit fogunk ott látni. Ez úgynevezett bevezető volt számukra. Azt követően középkori tárgyakat tekinthettek meg a Kultúrotthon kiállítóhelyiségeiben, majd saját szemükkel láthatták a vár maradványait, melyet két évvel ezelőtt tártunk fel. Az Aracsi pusztatemplom közkedvelt vallási és történelmi helyszín, azonban a fiatalok körében nem igazán ismert a története, múltja, így arról is meséltem nekik – nyilatkozta Raško Ramadanski, az óbecsei Városi Múzeum régésze, aki azt is elmondta, hogy a kirándulás és az előadás az ifjúsági korosztályhoz volt igazítva. A csoport nagy érdeklődést mutatott a történelmi témák iránt, végig kérdésekkel illették az előadót.
– Amikor megláttam, hogy ingyenes kirándulást szervez az Ifjúsági Iroda, felkaptam a fejem és azonnal jelentkeztem. Péterrévéről öten vettünk részt. Először csak én mutattam érdeklődést, de miután megkérdeztem néhányan barátomat, mások is kedvet kaptak. A kiállításon megnézhettük a vár makettet és még néhány érdekes dolgot. Amikor ez megvolt, nekivágtunk egy hosszú sétának, mivel a vár maradványaihoz kb. 20 percet kellett sétálnunk. Ott szintén izgalmas előadást hallhattunk. Nekem ez a kirándulás nagyon tetszett és remélem lesz még ilyen. Nagyon érdekes volt, sok mindent meg lehetett tanulni az archeológus beszámolóiból – mondta Tóth Szabolcs, péterrévei diák, aki először vett részt az Ifjúsági Iroda kirándulás-sorozatában.
Óbecse község Ifjúsági Irodája ezúttal szimbolikus nyereménnyel motiválta a fiatalokat, hogy figyeljenek az előadáson. A kirándulás kvízjáték formájában valósult meg. Az előadó régész a nap folyamán kérdéseket tett fel a tanulóknak, a helyesen válaszolók pedig kaptak egy zsetont. A program végén a legtöbb zsetont összegyűjtő diák nyereményben részesült.
– A régész bácsi mindent elmesélt nekünk a vár kutatásával kapcsolatosan. Nagyon érdekesnek tartottuk. Ezt követően elindultunk Törökbecsére múzeumlátogatásra. Ott további érdekességeket hallhattunk ezzel a témával kapcsolatban. Láttuk az akkori népek, főleg nők népviseletét, fegyvereiket, étkészletüket… Ezek után volt szerencsénk megnézni a várat is, pontosabban a makettjét. Nagyon izgalmasnak találtuk azt, hogy ilyen formában süllyedt el és, hogy az egyik fele a föld alatt van, a másik pedig a víz alatt. Számomra mégis az Aracsi pusztatemplom volt a legérdekesebb. A kirándulásra azért jelentkeztünk, mert felkeltette az érdeklődésünket és izgalmas kirándulásnak tűnt. Nagyon jól éreztük magunkat. Sok új dolgot tanultunk meg, amiről eddig nem is tudtuk, hogy létezik. Szeretnénk a jövőben is menni kirándulni – mesélte Szabó Adrianna, aki szintén Péterrévéről érkezett a kirándulásra.
Az óbecsei Ifjúsági Irodában azt mondják nyár folyamán is terveznek hasonló tevékenységeket szervezni. A hangsúly továbbra is a fiatalok oktatásán, illetve társalgásán lesz, hiszen mindig különböző iskolákból érkeznek a jelentkezők. Ezekre az aktivitásokra minden 15 és 30 év közötti személy jelentkezhet Óbecse község területéről, aki szeretne új ismeretségeket, tapasztalatokat és tudást szerezni.

D.P.