Пољопривреда: Ниске цене откупа пшенице

Тренутна откупна цена пшенице од 18 до 19 динара по килограму утиче на малу заинтересованост пољопривредника за сетву пшенице. Пшеница ће се сејати али површине ће бити знатно мање. Када је у питању Бечејски атар пшеница ионако није једна од најзаступљенијих култура, то је пре свега кукуруз, па соја, и тек онда пшеница.

Због велике цене улагања у сетву а мале цене производа већина пољопривредника у другима ли и у нашем атару још увек одлаже сетву. Још увек трају припремни радови а припрема за коју су се одлучили пољопривредници је углавном минимална. Скоро свуда у земљи, процене су стручњака, сејаће се у високом проценту недекларисано семе. Вероватно ће изостати многе агротехничке мере што ће сигурно утицати на квалитет зрна. Вероватно ће изостаће и
квалитетно ђубрење, сељаци ће прескакати и заштита биља колико је то могуће па ће све то и резултовати смањењем приноса али и квалитета. Али ефекти свега тога нам, наравно следе тек следеће године кад крене продаја мање квалитетног зрна.

На тржишту ипак има довољна количина квалитетног семена, кажу стручњаци из Института за ратарство. Што се цене тиче Институт је ове године изашао са нижом ценом а нарочито у односу на конкуренцију. Званична цена институтске пшенице је 45 дин/кг + ПДВ.

И за следећу годину процене су да би могло да дође до дужих сушних периода што би могло да резултира и повећањем цене пшенице али уз ризик да се консеквентно знатно смањи и квалитет и производња.