ДруштвоПолитика

Помоћ за куповину опреме и алата за малу привреду за расељена лица

У понедељак 20. маја у Општини Бечеј обављено је свечано потписивање уговора у оквиру пројекта “Одрживи повратак и интеграција расељених лица и избеглица у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији,” који спроводи америчка хуманитарна и развојна организација Catholic Relief Services у сарадњи са Друштвом за помоћ угроженим лицима “Солидарност”, у партнерству са Општином Бечеј.Уговоре о учешћу у пројекту је у име локалне самоуправе, потписао Драган Тошић, председник општине Бечеј.

Зоран Ковач, начелник општинске управе је у уводном обраћању поздравио представника партнерске организације и објаснио присутним новинарима да се ради о пројекту кроз који се додељују грантови, неповратна средства за кориснике који су већ у претходним програмима подршке за расељена лица добили куће и упомоћ за грађавински материјал и опремање кућа. Сада су у прилици да у оквиру овог пројекта добију наменска средства за куповину алата и других средстава за доходовно збрињавање и започињање приватног посла. Предвиђено је да им се помогне куповином алата, средстава за рад, пољопривредних алата за отварање неке предузетничке радње или, ако имају већ нешто започето, набавку алата.
Повереник за избеглице општине Бечеј, Драгољуб Милинков је заједно са представником организације „Солидарност“ обишао на терену све добитнике кућа у претходном циклусу донација и одабрали су 14 лица који испуњавају услове за суфинансирање. Према уговору Општина Бечеј ће финансирати једно лице а 13 лица ће финансирати „Солидарност“. Ова организација донира 13.000 евра, општина Бечеј 1.000 евра.

Мирко Вукчевић, председник Удружења „Солидарност“ је на потписивању уговора рекао: „Ми се бавимо проблематиком угрожених становника Републике Србије међу које спадају и избеглице и интерно расељена лица, и радимо у овом сегменту који се односи на економско оснаживање. Овим послом се бавимо већ 20-так година. Мислимо да је ово адекватан начин подршке за ову врсту корисника, у виду донације у алатима и опреми за започињање приватног бизниса. Средства су поклон владе САД и организације Catholic Relief Services, донације су углавном у алатима, пољопривредној опреми и сл. Најбоље што можемоје да нашим корисницима пружимо подршку да својим радом себи могу да обезбеде егзистенцију и да на тај начин изађу из зоне сиромаштва. Са општином Бечеј је сарадња одлична и овакав пријем и помоћ који су нам пружили у нашем послу заслужује сваку похвалу. Председник Тошић и повереник за избеглице Милинков показали су велику посвећеност овој групи становника. Општина Бечеј учествује у целокупном процесу овог пројекта и веома води рачуна да сви они који ће добити грантове буду задовољни. Поред грантова ми наше кориснике и обучавамо о малом предузетништву. Општина учествује и у том делу пројекта, помаже корисницима око едукације за попуњавања бизнис планова у жељи да сви корисници своје идеје ставе на папир и успешно релизују, озбиљни бизнис планови ће им послужити ако пожеле и да прошире посао или да конкуришу опет код неког другог донатор за грантове за мало предузетништво. Сума од 1000 евра не делује велика али ми радимо у оквиру овог пројекат још једну ствар за све наше кориснике, посебно за оне који немају неко специфично занимање и обезбеђујемо им обуке у Народним универзитетима и код неких фирми који имају лиценцу да издају сертификате. Кад је у питању додела и куповина алата, већина од ових људи који су одабрани већ имају неке занате, послове, па ће од ових пара да докупе опрему, тиме ћемо им олакшати да стичу зараду и да обезбеде егзистенцију себи и својој породици.”
Председник општине Драган Тошић је на крају додао “Ми као општина ћемо се потрудити да и следеће године конкуришемо на конкурсима који се тичу побољшања положаја избеглица и расељених лица. Они корисници програма за доделу стамбених објеката који су током претходног циклуса доделе кућа испуњавали све услове али нису имали довољан број бодова да буду одабрани ће према нашем плану овог пута добити куће. Ја се захваљујем Удружењу “Солидарност” и господину Вукчевићу лично као и нашем поверенику за избеглице Драгољубу Милинкову, на успешно урађеном послу.“