Друштво

Помоћ за малог Ивана и његову породицу

Четворогодишњи дечак Иван има дијагнозу Диспраксија (поремећај координације). Живи тренутно са оцем који сезонски радник и баком и дедом који је непокретан у трошној кући у Бачком Градишту. Веома често немају ни за огрев ни храну.

Удружење „Хуманитарни људи Бечеја“, Само локално као и већи број грађана ангажовали су се да им помогну. Дечаку су поред хигијенских пакета, хране потребна и неуролошка колица. Почело се са прикупљањем средстава за помоћ овој породици па је тако најпре исплаћен дуг за струју у износу од 15.000 динара и храну. Донације су полако почеле да пристижу од суграђана који су вољни да помогну. До сада је, до закључења нашег броја сакупљено нешто преко 125.000 динара.

Моле се грађани да изврше уплату ако су у могућности на рачун, да се обрате Милану Бокуну за број рачуна. Уколико желе могу такође да се обрате и Амалији Сабо Хорват или на фб налоге Само локално или Хумани људи Бечеја и да донирају храну (која дуже може да стоји), све производе за личну и кућну  хигијену укључујући и пелене.

Непосредно након почетне иницијативе грађана у акцију се укључила и Општина Бечеј. Обезбеђена је помоћ за породицу малог Ивана Туцакова из Бачког Градишта

Председник општине Бечеј, др Вук Радојевић обишао је четворочлану породицу Габора Фаркаша из Бачког Градишта, која живи у тешким условима.

У разговору са члановима ове породице председник општине  је истакао да ће Општина Бечеј обезбедити грађевински материјал и неопходну оперативу за адаптацију или изградњу нове куће, као и да ће им Центар за социјални рад Бечеј пружити сву потребну подршку. Радојевић је том приликом истакао да Општина Бечеј настоји да помогне свим грађанима и да унапреди њихове услове за живот на свим пољима.

Поред тога, Иванов отац више неће морати да ради у надници, већ је за њега обезбеђен посао у Јавном предузећу „Комуналац“, како би се омогућила континуирана новчана примања за његову породицу и успоставило системско егзистенцијално решење.

У међувремену се ових дана појавио још један анонимни донатор који је понудио 25.000 евра да им купи кућу. Тренутно су „Хумани људи Бечеја“ на свом налогу објавили да се тражи адекватна кућа у Градишту која би била одмах усељива без већих улагања да се породица хитно смести.

“Данашња посета нашем малом Ивану је на мене оставила огроман утисак. За кратко време урађено је толико тога… Поврх свега данас нас је дочекао човек који је дошао са намером да породици купи кућу! Отац од понедељка почиње да ради, финансијски су збринути, огрев је обезбеђен, колица су стигла, здравствене књижице оверене, дугови исплаћени… Добили су нов шпорет, фрижидер… Још само да се скуће онако како заслужују. О каквим људима је реч говори чињеница да мене свако вече очекује спакован пакет ствари којих имају превише како би тиме обрадовали још некога. Колико смо само чекали на ово! Хвала на подршци свим добрим људима а највише хвала Милорад Миле Јурковиц који ни овај пут није остао имун на наше молбе и без кога ништа од горе наведеног не би било могуће.” – написала је Амалија Сабо Хорват на профилу „Хумани људи Бечеја“.