Друштво

„Комшије за комшије“: Прва урбана кишна башта

Удружење „Комшије за комшије“ је послало обавештење медијима и јавности да су захваљујући свом досадашњем раду и труду који је препознат како у локалној средини тако и шире, постали део једног великог еколошког пројекта под називом  „НИКЛО КАО ЈА“ који је покренула  компанија за мобилну телефонију А1 Србија,  део интернационалне Телеком Аустрија групе.

Они су учествовали и на промотивном панелу ове кампање која је одржана у уторак 23. маја у београдској Ботаничкој башти где су их представљале „комшије“ Дејана Лалић, Слађан Лалић и Зоран Анђелковић.

Овај панел су водила заштитна лица пројекта, глумица Миона Марковић и путописац и ТВ аутор Андреј Маричић. О теми екологије и урбаних зелених зона у граду као и о самом пројекту на том панелу говорили су стручњаци Бранко Стајић, декан Шумарског факултета у Београду, Милица Дамњановић, пејзажна архитекткиња и Дејан Турк, CEO А1 Србија и А1 Словенија.

У оквиру овог пројекта у 10 градова Србије градиће се урбане кишне баште, а једна од њих биће направљена и у насељу Север Ђуркић. Баште ће градити стручни тимови уз помоћ станара насеља.

Након завршетка пројекта биће организован и избор за најлепшу изграђену урбану кишну башту.

„Комшије за комшије“ кажу да ово може бити изузетно лепа прилика да за медијску промоцију градова и њихових културних и туристичких садржаја, укључујући и наш Бечеј.

Према речима организатора Бечеј на овај начин улази у прву еколошку лигу и стаје раме уз раме са Београдом, Новим Садом, Нишом, Суботицом, Крагујевцем, Новим Пазаром, Сомбором и Чачком. У свим овим градовима ће се у првој тури градити кишне баште.

„У овом пројекту не представљамо само Комшије за Комшије и насеље Север Ђуркић, представљамо све вас наши дивни суграђани, па смо тако домаћинима као добри гости, однели и лепе поклоне којима смо промовисали и представили наш лепи град. Екипа пројекта и ТВ екипе ускоро долазе у Бечеј, па ће то бити лепа прилика да их поред нашег насеља упознамо и са нашим градом и свим његовим културним и туристичким лепотама. Из тог разлога вас све позивамо да нас подржите и помогнете да сви заједно будемо добри домаћини. Идеја је да се сви заједно покажемо као добри домаћини јер постоји могућност да се и следеће године направи још једна урбана кишна башта у неком другом делу Бечеја или остваре неки други еколошки пројекти компаније А1.“ – каже се у саопштењу удружења „Комшије за комшије“

Прво музичко вече у насељу

Протеклог викенда „Комшије за комшије“ су организовале прво овогодишње музичко вече. На концерту који су организовали на спортском терену који је за ову прилику уподобљен и украшен као права башта неког кафића, учествовале су „комшинице и комшије“ Снежана Радованов, Татјана Рајлић, Адријана Мракић, Љуба Раушки и Душан Захар. Своје стихове је говорила сликарка и песникиња, Милица Мирић. Музичку пратњу певачима на клавијатури обезбедио је Млађа Вардић.

Викенд пре тога „Комшије“ су организовале и заједнички недељни ручак. Кувала се рибља чорба, говеђи гулаш, срнећи гулаш, купус са ов-четином, пасуљ, печена риба и пљескавице. И нешто слатко на крају, колачи и палачинке.

Продајом оброка прикупљено је 118.420 динара. Трошкови намирница и осталих улагања били су око 53.300 динара. Преостала средства у износу од 65.120 динара, биће искоришћена искључиво за уређење насеља и организовање различитих манифестација и дружења.

Посебно се се захвалили ресторану Чарда Рибља на донацији рибе и посластичарници Жербо на донацији смесе за палачинке као и Илдико Тот на донацији укусног домаћег хлеба.