Друштво

Посета покрајинског секретарa за привреду и туризам Општини Бечеј

На самом крају претходне године у Бечеју је боравио у радној посети покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић. Он се састао са председником Општине Бечеј, Драганом Тошићем а састанку су присуствовали и чланови кабинета председника као и и председник Скупштине Општине, Игор Киш. Поред др Ненада Иванишевића у делегацији покрајске владе били су и в.д. покрајинског секретара за област запошљавања, Илона Пелт, као и в.д. покрајинског секретара за област туризма, Милан Јарић.

На састанку у општини Бечеј секретар Иванишевић је рекао да је циљ ове посете упознавање са плановима општине Бечеј, одржавање контакта са привредом, туристичким радницима и свим релевантним институцијама и организацијама како би се на терену сагледале реалне потребе и изнашле адекватне мере подршке. Он је нагласио да је веома јасно да је општинама и градовима потребна помоћ од покрајинске власти али је нагласио да је неопходно да саме локалне самоуправе јасно идентификују сопствене проблеме и потребе и дефинишу оне области у оквиру којих им је потребна помоћ пре свега како би себи олакшали пут ка неопходним средствима за програме и инвестиције.

„Секретаријат је спреман да подржи Општину Бечеј, а значајна ствар је повећање буџета Секретаријата за више од 60 одсто. Тачније, имамо око 400 милиона динара у виду бесповратних средстава спремних за наредну годину за привреднике и раднике у туризму. Нама су локалне самоуправе партнери и желимо да им пружимо издашнију подршку за квалитетне пројекте. Бечеј може рачунати на значајнију помоћ нашег Секретаријата јер претходних година то је било скромних 12 милиона, и желели би да до 2024. године буде најмање 10 пута толико. Договорили смо се данас и да из Општине Бечеј буде јасно задужена особа која ће пратити наше конкурсе и која ће бити мост између привредника, радника у туризму и нашег секретаријата да та срества којима ми ове године располажемо буду доступна и вашој општини. Циљ нам је и да помогнемо Локални акциони план за запошљавање, посебно теже запошљивим категоријама становништва. Ту пре свега мислим на Роме, ми заиста хоћемо да помогнемо локалним самоуправама и да се смањи стопа незапослености.“, рекао је Иванишевић.

Председник општине Драган Тошић је госте упознао са текућим стратешким инфраструктурним пројектима у области комуналних услуга и делатности, са грађевинским пројектима, неким потенцијалима који су до сада неискоришћени ресурси …

,,Разговарали смо данас о пројектима од важности за Бечеј, о туристичким пројектима, о приобаљу реке Тисе, о манифестацијама, о пројектима везаним за старе занате, као и за запошљавање. Ми смо се већ овде данас договорили где ће то општина Бечеј моћи да конкурише, и не само Општина него и привредни субјекти наше општине. Наравно, да нам је приоритет Тиса али и манифестације као што је „Бечеј ноћу“ и друге .“– рекао је Тошић, напоменувши да ће Општина Бечеј свакако конкурисати за средства Секретаријата за капиталне пројекте.

По завршетку састанка, делегација је обишла приобаље реке Тисе, шеталиште и преводницу, као значајан туристички ресурс наше општине, једну од стратешких тачака за улагање и развој у наредном периоду, а уприличен је и обилазак отворених базена спортског центра у Бечеју. Делегација је посетила и локацију на којој се налази геотермални извор, једини на територији Бечеја под управом Општине.